Мъжете, измамили италенец в Пловдив с фалшиво евро за покупка на криптовалута се споразумяха с Окръжна прокуратура.

Те са признати за виновни за това, че на 1 ноември 2019 г. в Пловдив, като съизвършители, в съучастие са прокарали в обращение подправени парични знаци - 72 броя банкноти с номинал от 100 евро за  32 броя единици криптовалута от вида “Ethereum”, като са знаели, че паричните знаци са подправени.

Те са с наложено наказание от по 3 години лишаване от свобода, изпълнението на така наложеното наказание е отложено за срок от 5 години.

Измамниците на са 31 и 28 години. Както съощихме, преди няколко месеца в ОД на МВР – Пловдив е бил получен сигнал, че италиански гражданин, постоянно пребиваващ в Пловдив, е прехвърлил криптовалута, срещу която получил фалшиви евро в банкноти в кеш.

36-годишният чужденец инвестирал в модерното платежно средство от няколко години. Чрез комуникация по мобилно приложение, с него се свързали неизвестни лица, които му предложили да изкупят валутата му на атрактивна цена. Пострадалият се съгласил, като последвала среща в  Пловдив с кандидат купувача. След като италианецът, като продавач, прехвърлил своята криптовалута, получил сумата от 7 200 евро в плик. На следващия ден той се усъмнил в истиността на получените банкноти, като бил подаден сигнал в полицията.

За случая незабавно е била уведомена Окръжна прокуратура – Пловдив, като в отдел „Икономическа полиция“ е било образувано досъдебно производство. На 12 октомври 2020 г., под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, са били извършени множество процесуално - следствени действия - претърсвания и изземвания в обекти, находящи се на различни места на територията на страната.