Специализираният наказателен съд прати за постоянно в ареста петимата от членовете на организираната престъпна група за пране на пари, придобити чрез компютърни измами. Шестият участник в бандата, известна като „Ливанската пералня“, е на свобода под парична гаранция заради влошено здраве. 

Предвожданата от ливанеца с български паспорт Ахмад Рамаз Шараф е обвинена, че е изпрала откраднатите с кибератака 44 мн. евро и 15 млн. долара. 

От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение обвинените да са извършили престъплението, за които са обвинени, има опасност да извършат ново престъпление или да се укрият, приеха магистратите.

Участниците в групата бяха задържани на 4 декември 2019 г. в София, Своге и село Новачене при съвместни действия по разследването на Отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура и ГДБОП. Иззети бяха компютърни конфигурации, таблети, документи, мобилни телефони, чужди лични документи и банкови карти.

Българските участници в групата са осигурявали т.нар финансови мулета, които са получавали в „свои“ банкови сметки и превеждали чрез онлайн банкиране в Китай и Хонг Конг огромни суми, придобити чрез компютърни измами, ощетили компании в Европа и САЩ.

Набираните у нас мулета са роми и социално слаби от София и Своге, стана ясно по време на разследването. Те са се съгласявали срещу сума от 50 до 500 лева на тяхно име да бъде регистрирана фирма и банкова сметка с активирана услуга онлайн банкиране. А правата върху въпросната банкова сметка – да бъдат предоставени на членовете на групата.

Извън страната хакери „влизали“ в кореспонденцията на търговски компании.

При сключване на сделка и изпращане на проформа фактура от страна на продавача, те „по спешност“ информирали от негово име за промяна банковата сметка за превеждане на парите. Така сумите били отклонявани по сметки на международната престъпната група.

От 2016 г. до ноември 2019 г. в България са били регистрирани над 90 търговски дружества, чиито сметки са използвани или са подготвени за изпиране на пари от компютърни измами, извършени в чужбина. Общият размер на осъществените измами в САЩ и Европа възлиза на над 44 000 000 евро и 15 000 000 щатски долара.