Приключиха действията по разследването на открития загробен опасен отпадък в землището на село Рупци. В землището на населеното място са открити 210 тона загробен опасен отпадък. Установено е, че в землището на селото, в силажни ями са били загробени 210 тона опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране. Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци, информират от спецпрокуратурата. 

Предприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна  група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са братя Бобокови и бившият зам.- министър на околната среда и водите Красимир Живков и други длъжностни лица от различни търговски дружества.

През месеците юли 2020 г., в рамките на същото досъдебно производство, стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг.  

Действията по разследването продължават. Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.