По-голямата част от членовете на Организираната престъпна група, заляла цяла Европа с фалшиви евро преди години, са готови да сключат споразумение с прокуратурата. Делото се гледа в Окръжен съд – Пловдив, където е прехвърлено по компетенция след закриването на спецпрокуратурата.

Случаят гръмна през октомври 2016 година след ударна акция на ГДБОП със съдействието на Европол. Печатницата за фалшиви евро беше разкрита на бул. „Кукленско шосе” в промишлената зона на Пловдив. Тогава бяха намерени  фалшиви 3,3 млн. евро, разпространявани в България и още няколко държави от Европейския съюз.

Разследването е започнало през месец май същата година, а сигналите били дошли в края на 2015 година, когато във всички европейски държави са били открити фалшиви пари от българското производство. Сделки са се извършвали на много места в София и Пловдив.

В операцията са участвали множество агенти от различни европейски служби, които са действали под прикритие и са взимали участие в сделките. За тартор на ОПГ-то е определян македонският гражданин Филип Стоянов, който обаче днес не присъстваше в съдебната зала. За него се знае, че е бил съден в Германия за същото престъпление още през 2006 г. Изтърпял е наказанието си, а след това отново започнал да се занимава с фалшифициране на пари.

Освен него в акцията бяха задържани още 8 души, хванати в момент на две сделки. Едната за продажба на 50 хил. фалшиви евро, а другата – за 100 хил. фалшиви евро. Първото задържане става в столицата по време на сделка. Купувачът иска 100 000 евро, като за това трябвало да плати 20 000 евро. Паралелно антимафиотите ударили и базата на фалшификаторите в Пловдив.

„Това е най-значимият удар на българските правоприлагащи органи по противодействие на този вид престъпност. Тази организирана престъпна група беше изведена от колегите като изключително опасна и основна заплаха за финансовата сигурност на ЕС”, заяви след акцията тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов. Качеството на фалшивите банкноти е било изключително добро и са били много трудни за разпознаване, обясни тогава представител на Европол.

Днес в съдебната зала присъстваха част от задържаните - Пламен Илиев, Кирил Паланков, Пламен Паланков, Славчо Иванов, Георги Георгиев и Денис Божилов, заедно със своите адвокати, но липсата на ръководителя на ОПГ-то се оказа пречка за продължаване на процеса. Въпреки че Филип Стоянов бе обещал да дойде за заседанието, в съдебната зала стана ясно, че е с влошено здравословно състояние. Адвокатът му опита да се свърже с него, но и трите му телефонни номера  бяха изключени. Делото ще продължи на 16 септември, когато трябва да бъдат одобрени споразуменията на част от участниците в схемата.