Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на Главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. С това производството окончателно е прекратено. 

Припомняме, че ВКС бе сезиран от бишвият главен прокурор Сотир Цацаров преди 7 месеца. В мотивите си магистратите изтъкват, че подобно искане е недопустимо, според действащото законодателство. Според съдебния състав подобен тип производства не подлежат на контрол по реда на възобновяването. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

През месец януари бе отменена и нaлoжeнaтa oт диpeĸция "Mигpaция" нa MBP пpeз 2011 г. зaбpaнa Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycнe Бългapия.

Австралиецът, който бе осъден за убийството на студента Андрей Монов, бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание. В средата на октомври миналата година Полфрийман бе пуснат и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява ежеседмично в районно управление на МВР в София, докато забраната му за напускане на страната не отпадне. 

Решението на cъдия Бopянa Бopoджиeвa oт Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия-гpaд е от 24 януари, а мотивът за него е, че забраната e c oтпaднaлo ocнoвaниe – oгpaничeниeтo e пpилoжимo cпpямo чyждeнци c eфeĸтивни пpиcъди, изпълнявaни y нac, съобщава правният сайт "Де Факто".

Съдът отмени забраната на Полфрийман да напуска БългарияВече трети месец няма решение на ВКС за освобождаването на австралиеца