Делото срещу Лютви Местан околончателно се връща на Окръжна прокуратура - Кърджали. По-рано днес апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха решението. Причината е отстраняване на допуснати в хода на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила. Делото в Апелативен съд – Пловдив бе образувано по протест на Окръжна прокуратура – Кърджали.

Припомняме, че обвиняеми са Лютви Местан и Юсеин Ахмед. Срещу всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че на 14.04.2019 г., на разклона за село Загорско са нарушили правилата за движение. Така всеки от тях е съпричинил смъртта на шестмесечното бебе на Юсеин Евджрин, а 10-годишното ѝ братче бива ранено.

Пловдивският апелативен съд сподели доводите, че в хода на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правата на пострадалите. На първо място, майката и братчето на загиналото момиченце са били преставлявани от адвокатите на бащата, който е обвиняем. Това е основание за отвод.

На братчето не е бил назначен особен представител – адвокат. Пловдивският апелативен съд  прецени, че органите на досъдебното производство не са установили и в пълнота кръга на пострадалите лица. Починалото бебе има баби и дядовци, които  също могат да претендират, че са претърпели неимуществени вреди от деянието.

Определението е окончателно.