Затворник подаде иск за 10 хиляди лева срещу ГД „Изпълнение на наказанията” заради мизерията, глада и липса на лечение в пловдивския затвор. Той бил стресиран, засрамен, обиден и страдал системно.

Мъжът в момента изтърпява наказание „лишаване от свобода” под тепетата. От 2017 година той е попаднал в обсега на разследващите, провинявайки се по различни направления.

Престъпникът е лежал в различни килии в рамките на почти четирите години зад решетките. Претенциите на мъжа са били свързани с битовите и хигиенни условия в пловдивския затвор, както и за това, че не е получил адекватно лечение и специална храна за заболяването му. Той страда от хепатит „С“. По думите му от 2017 година до момента той е бил лишен от всякакви хигиенни удобства, лично пространство, чист въздух и топла вода. Освен това разказва в жалбата си, че е бил подложен на тормоз от паразити – хлебарки и дървеници. Не е получавал специална храна и медикаменти.

По време на заседание в Административен съд Пловдив, лишеният от свобода заявил още, че в килиите е нямало достатъчно място – квадратурата на спалните не отговаряла за пребиваването на настанените в тях. Освен това не е имал лично пространство в спалните, нямал е шкаф, а в тоалетната не се е чувствал усамотен.

В залата бяха представени доклади от  затвора в Пловдив. От тях се оказва, че действително личното пространство на лишените от свобода е било крайно недостатъчно. В килиите са били настанявани повече лишени от свобода от колкото може да поеме капацитета на помещението. Оказва се обаче, че няма спор за хигиенните условия. От документацията става ясно, че в санитарните възли е имало 24/7 вода, а почистването е ставало по график. Освен това е депозиран доклад, че във всяка килия е имало обособен санитарен възел с течаща вода, отделен с врата и с квадратура от над 2 кв.м.

Затворникът се е оплакал и от това, че в стаите е било студено, а допълнителни завивки не са били предоставени. Тези му твърдения са били оборени с доклад от затвора, в който е описани, че затворът се отоплява с централно парно. Що се отнася до одеялата – то лишеният от свобода не е подавал молба за допълнителни такива.

По време на заседанието е били разпитани съкилийници на лишения от свобода. По думите им действително е било мръсно и е имало мухъл по стените. Затворниците системно са били подлагани на тормоз от бълхи и дървеници.

По време на заседанието са били предоставени договори с частна фирма, отговаряща за дезинфекцията в затвора, която се е извършвала периодично.

Освен това пред магистратите е показан и медицинския картон на мъжа. От там става ясно, че той е бил преглеждан от лекар, но не е вписана диагнозата хепатит.

В крайна сметка жалбата на лишения от свобода била уважена, но не изцяло. Той е получил обезщетение за занижената хигиена и липсата на достатъчно пространство к килиите. Административен съд му присъди 2600 лева обезщетение, осъждайки ГД „Изпълнение на наказанията”.