Любен Дринов, който насочи пистолет срещу двама униформени, сключи споразумение с прокуратурата. По-рано днес той се изправи пред Районен съд - Пловдив, който разгледа обвиненията за проява на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, и закана за убийство на длъжностни лица. Съдебното заседание започна с почти час закъснение, а в залата присъстваха и двамата пострадали полицаи - Георги Анастасов и Иван Пашалиев.

Припомняме, че екшънът се е разиграл в края на юни, когато Любен спретнал бурен купон. Съседите подали сигнал в полицията, тъй като музиката била увеличена до дупка пострад нощ. Песните и крясъците били съпроводени и от няколко гърмежа.

Униформените веднага се отзовали на сигнала. Когато стигнали на етажа, от който се носели децибелите, те почукали на входната врата. Отвътре обаче чули стъпки и звук от зареждане на пистолет. Любен се показал на прага на апартамента си, видимо пиян, после насочил пистолет към полицейските служители. Бившият гард взимал на мушка ту единия, ту другия служител на МВР.

Тогава полицаите се прикрили, извадили служебните си пистолети и няколко пъти заповядали на пияния купонджия да хвърли оръжието и да легне по лице на земята. Въпреки това, Любен продължил още няколко минути с бабаитските изпълнения. Накрая полицаите го съборили на земята и му поставили белезници.

В хода на заседанието двамата полицаи предявиха искови молби за обезщетение в размер по 1 500 лв. за причинени неимуществени вреди. Те поискаха от съда да бъдат конституирани като граждански ищци, но не и като частни обвинители по делото. И двамата се явиха в съда без адвокат. В исковете им пък бяха констатирани няколко порока - двамата бяха определили престъплението, извършено от Дринов, като деяние по чл. 116 от Наказателния кодекс - квалифициран състав на убийство, вместо като закана за убийство. Това даде повод на защитата на обвиняемия и прокуратурата да поискат двамата да не бъдат конституирани като страна по делото, тъй като за посоченото престъпление не е било повдигано обвинение срещу охранителя. 

Освен присъждане на обезщетения на двамата пострадали, Анастасов и Пашалиев бяха отправили претенция за обезщетяване на техни близки - деца и родители, за причинените стрес и душевни страдания в следствие на случилото се. Магистратите обаче изтъкнаха, че при така формулираната молба искането не съответства за законовите разпоредби. Съдията пък на няколко пъти ги попита дали са се консултирали с адвокат при формулирането на исканията си.

"Нещо такова", отговориха лаконично униформените. 

Първоначално страните по делото поискаха от съда да одобри споразумението, в което бе определено наказание "пробация" за заплахата с убийство. Магистратите обаче категорично отхвърлиха тази възможност, тъй като наказанието не съответства на определеното в закона. В крайна сметка страните се споразумяха за присъда от 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, както и обществено порицание. По обвинението за нарушаване на обществения ред Дринов получи пробация. Според закона обаче в подобни ситуации подсъдимият изтърпява по-тежкото измежду двете наказания, в случая - условната присъда. 

Анастасов и Пашалиев могат да отправят претенцията си за обезщетение пред Гражданския съд.