Нови разкрития покрай разследването с убийството на избягалия затворник Владимир Пелов изнесе главния секретар на МВР комисар Младен Маринов.

От изнесената информация става ясно, че  в блока в Ботевград, който днес беше отцепен от полицейски служители, са намерени взривни материали, което е наложило изпращането на специализиран екип. Там живее 40-годишната Весела, която била омъжена за най-добрия приятел на убития Пелов – Мико, който преди години бил задържан за двойно убийство в ботевградско село и се обесил в затвора.

"Работата на колегите е изключително сложна и разнопосочна. МВР е взело абсолютно всички позволени от закона мерки да издирване на двамата отклонили се от изтърпяване на присъди. Екипът, който работи по издирването им, е малък и проверен и нямам основание да се съмнявам в изтичане на информацията. В хода на работата и след всеки случай анализираме действията си",  заяви Маринов по повод общественото недоверие и обвиненията за пропуските в работата на силовото министерство по отношение на залавянето на двамата избягали затворници - Владимир Пелов и Радослав Колев /все още жив и на свобода/. 

В изнесе информация присъства точна хронология на събитията от фаталната вторник вечер, когато при престрелка между Марио Панчев и Пелов, затворникът умира, а Панчев е в критично състояние в болница.

От МВР припомниха, че снощи, в 23.02 часа,  на тел. 112 е получен анонимен сигнал за прострелян. Към мястото на бул. “Трети март“ незабавно са насочени патрули, открито е тялото на мъж. След дактилоскопска справка е установено, че убитият е именно отклонилия се от изтърпяване на присъда "лишаване от свобода" Владимир Пелов. Намерени са три огнестрелни оръжия. Раненият Марио Панчев е настанен в болницата „Пирогов“. След инцидента, в района е имало струпване на граждани и допълнително са изпратени сили на СДВР и Дирекция „Жандармерия“, за да не се допуснат нарушения на обществения ред.

На мястото на инцидента веднага са пристигнали директорът на ГД “Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова. Още през нощта в района е осигурено засиленото полицейско присъствие, което е в сила и в момента с оглед продължаващите полицейски действия по издирване на втория отклонил се от изтърпяване на присъда.

"Всички сигнали, получавани за убития снощи, са проверявани своевременно, включително и този от 2 юни, когато в района на Ботевград бяха изпратени и спецчасти. Всички сигнали се проверяват до изчистването им като вероятни. Районът около Ботевград е труден и убитият го е познавал много добре. Раненият е криминално проявен, за двамата се знае, че са били близки, но в един момент е  настъпил раздор в отношенията им.", поясни още Маринов. 

Междувременно МВР отново припомниха, че издирват Радослав Колев, рецидивист, осъден с лишаване от свобода в размер на 26 години, за убийство е напуснал Централния софийски затвор на 3 април 2018. 

радослав-колевcd07e381f8fc4b8385fefa9d4b557d2d

Хората, които разполагат с информация, могат да сигнализират на тел. 112 или в най- близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност.