Двама мъже бяха спипани от полицията за нарушаване на карантината си в Хасково. Под карантина бил поставен 48-годишен мъж, чиито родители са болни от коронавирус. Той не бил в дома си, а отишъл до магазина за продукти. Полицаи го открили да върви по улицата, като в себе си носел три козунака. Той обяснил, че излязъл от дома си, защото нямало кой да му занесе храна. Мъжът незабавно е бил върнат в жилището си и негова близка поела ангажимент да му доставя хранителни продукти.

Същият ден полицейски служители посетели дома на 36-годишен мъж, поставен под карантина на 31 март, когато влязъл в България през ГКПП-Видин. Той не бил в жилището си, а разговарял с негови съседи на улицата. Мъжът бил предупреден да се прибере в дома си и да спазва предписаните мерки.

До момента Районна прокуратура – Хасково наблюдава 21 досъдебни производства за нарушена карантина, които са взети на специален отчет от Апелативна прокуратура – Пловдив.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.