Скандали белязаха началото на съдебното заседание в Пазарджишкия окръжен съд, на което се разглеждат мерките за неотклонение на седмината задържани при антитерористичната операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в пет български града тази седмица, предадоха репортерите на TrafficNews.bg от съдебната зала. 

Сред задържаните е Ахмед Муса Ахмед, който е с обвинение за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война.

Заседанието започна с 15 минути закъснение, защото част от обвиняемите нямаха адвокати, а други защитници не се бяха запознали с материалите по делото.

10 минути задържаните са били с белезници. Сред тях и соченият за тартор Ахмед Муса Ахмед.

„Някои от тях са карани да пишат, че не желаят адвокати.”, заяви преди началото на процеса един от защитниците.

„Никога не сме рекламирали Ислямска държава, Ахмед е невинен”, заяви един от близките му преди съдебното заседание.
Трима анонимни свидетели и 17 разпитани пред съдия са потвърдили, че е проповядван радикален ислям.
Според прокуратурата, задържани са призовавали за водене на Джихад – свещена война.

Прокурорът приключи с пледоарията си и поиска мярка за неотклонение „задържане под стража” за седмината задържани. В момента тече пледоарията на адвокатите.

Сред задържаните е и Александрина Ангелова, която в момента на задържането се е намирала в къщата на Ахмед Муса. Тя е с бурка в съдебната зала. Пред Съдебната палата в Пазарджик има около 70 човека, които следят отблизо развитието на процеса. Те отбиват времето, като чоплят слънчоглед. Сред чакащите има и деца, които стоят на открито при отрицателни температури. 

Задържаният при мегаакцията на ДАНС, МВР и прокуратурата Ахмед Муса Ахмед се сдоби с официално обвинение от Окръжната прокуратура в Пазраджик. То е за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология и за пропогандиране и възхваляване на война.
Очаква се заседанието да продължи до късно тази нощ. Очаквайте подробности.

СТУДЕНТКА ОТ ПУ е сред задържаните в Пазарджик - още за нея - ЧЕТЕТЕ ТУК

ВИДЕО ОТ АКЦИЯТА ТУК

TrafficNews.bg припомня, че на 25 ноември 2014 г. на територията на градовете Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково бе проведена специализирана операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Прокуратурата на Република България, съвместно с органи на МВР. Действията са в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления против правата на гражданите, против републиката и против мира и човечеството и по други престъпни деяния.  Операцията е осъществена с цел генерална превенция и недопускане развитието на процеси на радикализация на отделни лица на територията на България. Мотивирана е от конкретни престъпни посегателства на привлечените към наказателна отговорност лица.

 

За 24 часа бяха задържани 26 лица. Седем от тях са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление.

Установено е, че лицата са оказвали логистична помощ на чужди граждани, съпричастни към дейността на екстремистки организации, действащи в зони на въоръжени конфликти.

В хода на операцията са извършени 46 претърсвания на адреси в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Харманли и с. Старцево, обл. Смолян. Намерени и иззети са голям брой пропагандни материали с логото на терористичната организация „Ислямска държава” (ИД), компютърни конфигурации, автомобили с лепенки с логото на ИД и други предмети, които имат отношение към незаконно извършваната дейност.

Разпитани са около 30 свидетели.

По време на операцията не е допуснато нарушаване на обществения ред.

Ива Модова и Олга Даскалова, TrafficNews.bg