Лихварят Ангел, спечелил 60 бона само от лихвите на трима души край Пловдив, остава в ареста

ой е раздал кредити на над 100 роми

Община Карлово, Пловдив 16.06.2020 15:50 13943 3
Лихварят Ангел, спечелил 60 бона само от лихвите на трима души край Пловдив, остава в ареста

Пловдивският апелативен съд остави лихваря Ангел Ангелов с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Близо 5 години той е въртял лихварската си дейност в Карловско. Той е раздал кредити на над 100 роми с нисък социален статус, като е обикалял близо 10 населени места, села около Карлово и Сопот.

Ангелов подал жалба за отмяна на наложената му мярка "задържане под стража". Магистратите смятат, че се касае за деяние и деец с висока степен на обществена опасност, поради което съществува реална опасност обвиняемият Ангел Ангелов да извърши престъпление, въпреки че няма вероятност той да се укрие.Относно шестмесечни период на задържане на обвиняемия съдът счита, че този срок не е неразумно дълъг предвид тежките обвинения и правна сложност на разследването.

Лихварят от Карловско спечелил 60 бона само от лихвите на трима души

Близо 5 години, той е въртял лихварската си дейност в Карловско. Той е раздавал сумите на роми с нисък социален статус, като е обикалял близо 10 населени места, села около Карлово и Сопот.
 
При получаване на социалните помощи на пострадалите, той теглил дължимите пари от дебитните карти, които връщал едва след пълното изплащане на главниците и лихвите по отпуснатите кредити. В хода на разследването се установява, че в един от случаите обвиняемият дал заем от 1000 лева, като сумата за връщане след една година станала над 4 000 лева, срещу което той придобил с нотариален акт собственост върху недвижим имот на пострадалия. На третата година, когато дължимата сума станала над 15 000 лева, с натрупаната лихва, 39-годишният продал имота. На друг пострадал дал заем от 10 000 лева срещу месечна лихва от 4 800 лева и когато дължимата сума станала 35 000 лева, придобил и отчуждил недвижим имот, собственост на пострадалия.  В трети случай срещу заем от 700 лева, с месечна лихва от 300 лева,  придобил лек автомобил на стойност около 4 000 лева.

Акценти

Изпрати новина