Районна прокуратура-Пловдив  привлече като обвиняеми трима мъже - на 24 години,  29 години, и 28 години за това, че в периода от август 2022 г. до юни 2023 г.  в съучастие са измамили 19- годишно момче с 19 000 лв. Престъплението е разкрито след проведена  акция на полицейски служители от отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР-Пловдив под надзора на РП-Пловдив.

До момента е установено, че тримата мъже са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Обвиняемите са вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. „лицева верификация“ на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

24 – годишният обвиняем е задържан от полицейски служители от ОД на МВР-Пловдив на 20 август 2023 г. след като е бил обявен за издирване и се е  укривал в България. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Днес, 22 август 2023 г.,  Районна прокуратура - Пловдив ще внесе искане в съда  за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

Спрямо другите двама обвиняеми  , задържани на 03 август 2023 г., е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 5000 лв. за всеки един от тях.

Действията по разследването продължават, като се събират доказателства за други пострадали лица.

Бум на банкови измами в Пловдив, мошеници теглят фалшиви онлайн кредитиПарите се насочват към сметки на подставени лица, които извършват теглене от каса или АТМ