Жител на село Гранит е загубил крака си, след като бил прострелян от свой съселянин. Нелепата сцена се разиграла месец преди жестокото убийство на 29-годишния Милчо, който бе застрелян в леглото си в същото село. Въпреки подадените сигнали обаче, извършителят все още се разхожда на свобода, необезпокояван от органите на реда. За това сигнализира пред TrafficNews.bg потърпевшият Асен Дечев, който е сезирал с писмо и Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров. 

На 11 юли тази година Асен и негови съселяни се ангажират с ромска сватба, като помагат за сервирането и отсервирането по време на празненството. На следващия ден се събират в местно заведение, за да бъдат почерпени. Един от поканените - мъж, известен в селото с прякора Королата -  пристига с чанта, в която по-късно се оказва, че носи самоделно оръжие и пълна чанта с боеприпаси. Гостите биват поканени на масата, като Асен и Королата сядат един срещу друг.

"Умишлено ме гръмна под масата - извади пистолета и стреля", разказва Асен. Той отрича вероятността действията му да са провокирани от кавга или влошени отношения между двамата. 

"Знаехме се, от едно село сме, но бяхме на "Здравей - Здрасти"", разказва Асен. 

След стрелбата повечето присъстващи побегнали. Сред тях бил и извършителят. На място останали двама души от съседното село, които му помогнали да стигне до болницата в Чирпан. Асен бива ранен над коляното и в крайна сметка губи крака си. Остава 100-процентов инвалид. 

Месец и половина след стрелбата Королата е на свобода. Семейството на Асен подава сигнал в Районното полицейско управление в Чирпан, а след това и в селото. До ден днешен обаче пострадалият не е разпитан от органите на реда. 

"По време на болничния ми престой от 15 дни в старозагорска болница лекуващите лекари не са допуснали съответните органи да ме разпитат за случая, като и след излизането ми никой не се е постарал да ме намери", е записано в писмото на Асен до Главния прокурор Сотир Цацаров. Още повече, потърпевшият и неговият защитник смятат, че нанасянето на подобен вид травма говори за умишлено деяние. 

"Нараняванията ми са над коляното, за което се изисква насоченост, съответен ъгъл и умисъл", пише още в писмото до Цацаров. 

Стрелецът - печално известен в селото, биел и заплашвал наред

За жителите на село Гранит не е тайна, че  Королата има зад гърба си дебело криминално досие. Той е многократно осъждан и известен с нападения с нож над двама свои съселяни. Местна жителка дори напуснала пределите на населеното място, след като била преследвана и обвинявана от Королата, че е отровила детето му. 

"От доста време този човек, въоръжен със самоделно оръжие, бие и напада хора, като явно органите на МВР не регистрират тези случаи и не образуват производства за тях", смята още Асен. В писмото си той допълва, че обикновено полицията пристига най-рано час, след като бива подаден сигнал на телефон 112. Той отдава това на факта, че ромската общност в селото била известна с проблемния си характер. 

Припомняме, че преди дни селото остана потресено от жестокото убийство на Минчо Илиев, който бе застрелян в леглото си. За престъплението е задържан 27-годишен родственик на неговата съпруга Мария.

Според жителите на Гранит Минчо имал доста сприхав и тежък характер, често пийвал и вдигал скандали на съпругата си, с която нямали формално сключен брак, а тя имала две деца от предишния си мъж. Убитият има присъда за убийство, заради която е лежал в затвора. Негови съселяни твърдят, че е съден и за множество кражби и побои. Братята на Мария също имали криминални досиета, някои били лежали и в затвора. Засега от полицията не разкриват самоличността на арестувания.

Асен и близките му живеят в страх за живота и бъдещето си

До преди месец Асен работил, за да изкарва прехраната на семейството си. 38-годишният мъж е женен и има малко дете, за което полага грижи майката. Преди години изтеглил ипотечен кредит, за да вложи средства в семейното жилище. Днес той не може да извършва трудова дейност. Покрай кредита сключил и застраховка, но от банката му обяснили, че тя би могла да покрие задължението му само при смъртен случай. Оттук насетне Асен ще разчита единствено на пенсията и на роднините си. 

"Цялото село е настръхнало. Казват, че често го виждат пиян по улиците", твърди потърпевшият. Той допълва, че се страхува за живота си, тъй като приема извършеното от Королата за опит за убийство. И се надява извършителят да получи справедливо наказание за стореното. 

Наш репортер потърси и официална информация от РУ-Чирпан и Прокуратурата в Стара Загора. Оттам обаче отказаха да коментират случая под предлог, че не могат да предоставят информация на трети лица.