Бившият шофьор на кмета на Асеновград, Янко Здравчев, получи условна присъда от Окръжен съд в Пловдив. То бе признат за виновен, след като пиян причини катастрофа край село Тополово. По време на инцидента пострада негов съселянин, който след по-малко от месец почина в следствие на раните си.

Здравчев днес се изправи за пръв път пред съда. Спрямо него бе повдигнато обвинение, че е причинил смърт при ПТП в пияно състояние.

Инцидентът е станал между двете села – Тополово и Новакова на 26 май 2019 година. Янко е шофирал служебния автомобил на Общината. С него е бил негов съсед Александър Николов. Навън било тъмно, когато Здравчев бил заслепен от фарове. Той изгубил управление над возилото и колата се забила в крайпътното дере.

Повикана била линейка и полиция. Водачът и спътникът му били откарани в болница. Янко бил с леки наранявания. Изпробван бил за алкохол, като пробата отчела 1,11 промила. Александър обаче бил в по-тежко състояние и прекарал дълго време в лечебно заведение, направена му била и тежка операция. В последствие бил изписан, но на 3 август починал.

По време на разпоредителното заседание днес Янко Здравчев се призна за виновен.

„Съжалявам, не съм го искал. Опитах се да му помогна по време и след катастрофата. Направих всичко по силите си. Поех лечението на чичо Сашо. Ние бяхме близки с него, съседи и съселяни. Още преживявам инцидента. Не мога да спя. 4-5 месеца бях на успокоителни. Имам две деца, искам да се грижа за тях. През ден бях в болницата при Александър. Когато го пуснаха в дома му, ходех пак всеки ден. Жена ми готвеше и за него. Опитах всичко”, заяви Здравчев.

По време на заседанието, съпругата на Янко – Мария, също застана пред магистратите. Тя бе призована за свидетел от защитата на бившия шофьор. Тя трябваше да внесе яснота какъв човек е мъжът й.

„Много грижовен съпруг и баща. Разчитаме на него изцяло. Имам момче на 6 и момиче на 3 години. Без него не можем. След катастрофата се промени. Страдаше, затвори се и го преживяваше всеки ден. Неспокоен беше, не спеше и пиеше лекарства. Аз готвех на Александър, когато го освободиха от болницата. Опитахме да му помогнем. Платихме 10 хиляди лева за двете операции. Наложи се да продаваме имущество, за да поемаме разходите”, заяви Мария.

В хода на пледоарията, прокуратурата поиска присъда, определена в превес на смекчаващите вината обстоятелства.

„Считам, че наказание ориентирано под средата ще изиграе ролята си. Здравчев е неосъждан, вече с отнета книжка, баща на две деца и работещ. Що се касае за свидетелството за правоуправление – 3 години лишаване от същото е достатъчно”, заяви прокурор Тилова.

За условно наказание пледира и защитникът на Янко – адвокат Росен Димитров. Юристът обърна внимание на добрите характеристики на клиента си.

„Това е един човек, който съжалява, човек с работа и семейство. Той трябва да е за пример на двете си деца. Ако попадне в затвора, той няма да може да се грижи за тях. Това е най-голямата грешка в живота му. Нека му дадем шанс да я поправи. Този инцидент ще остави завинаги белег в живота му и никога няма да има мира. Нека не бъде утежнявано положението му, както и на семейството му.  Затворът ще остане белег и на достойнството му. Този човек е направил грешката да изпие две били и да се качи на колата. Да, направил го е, но след инцидента всячески е опитал да помогне на Александър. Опитал е да обърне колата, извадил го е из под ламарините, проверил е пулса му и е повикал линейка”, каза пред съда адвокат Димитров.

В последната си дума Янко Здравчев поиска снизхождение. Още веднъж той изрази съжаление.

Последната дума обаче имаше Окръжен съд. Магистратите признаха за виновен Здравчев по така повдигнатите му обвинения и го наказаха 2 години условно с 4 изпитателен срок.  Янко ще бъде лишен от книжка за 4 години и ще заплати всички разходи по делото.