Седем свидетели по делото срещу обвиняемите за палежа на колата на шефа на затвора - Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски, не се появиха в съдебната зала. Още със старта на заседанието днес стана ясно, че един от ключовите свидетели – Цветан Господинов – Батмана, липсва. Призовката му на посочения от него адрес е върната, а при посещение на полицията в апартамента му съседи са разказали, че Цецо го няма.

Батмана закова тримата с първоначалните си показания, в които разказва, че е видял тримата дни преди палежа.

Въпреки липсата на свидетелите, делото бе стартирано. В самото начало защитата на един от обвиняемите – Александър Господинов – Доктора, поиска отвод както на прокурора, така и на председателя на съдебния състав с мотив, че делото няма да се води безпристрастно.

Исканията на адвокат Емануил Йорданов бяха отхвърлени и се пристъпи към разпит на свидетелите. Пръв пред магистратите се изправи потърпевшият шеф на затвора Божил Иванов. Той подробно разказа какво се е случило в деня на палежа, както и че дни по-късно е бил уведомен, че автори са бивши затворници.

Иванов разказа, че много добре познава и тримата, тъй като те са изтърпявали наказанията си в затвора, докато той е бил директор. Той призна, че не веднъж ги е наказвал заради нарушения на правилника, цитирайки дори случай свързан с Господинов.

През 2015 година последният е бил спипан да краде месо, докато работел в кухнята. Що се отнася до Сарийски – с него се познавал най-дълго. Още преди 90-те години Жабата е бил затворник.

„Много пъти съм го награждавал, но и много съм го наказвал. Както и другите трима. Никой обаче не ме е заплашвал пряко или косвено. Над 30 години съм в системата и никога не съм си позволявал репресии спрямо някои затворници, както ме обвинява Господинов. За да накажа някого е трябвало да има разследване, докладна и чак тогава да се произнеса. Без причина не наказвам. Цецо също е работел, но и той е правил простотии и него съм наказвал”, сподели шефът на затвора – Божил Иванов.

След него пред съда застана и другият потърпевш -  комендантът на затвора Стефан Николов, чиято кола също бе запалена месец и половина по-рано.

„Бях у дома. В късните часове чух резки спирачки пред блока. После с бясна скорост и въртежи на гуми колата потегли. Не обърнах внимание, тъй като живея на булевард. 10 минути след това отекваха странни пукания и аз погледнах през прозореца – колата гореше. На тавана се виждаха пламъците в диря, което ме навя на мисълта, че палежът е умишлен. Още тогава имах подозрения, по-конкретно за трима души – Сарийски, Иван Бижев и Атанас Червенков. Причината бе акция от моя страна два месеца преди палежа. След сигнал имаше претърсване в техните килии и открити телефони, сим карти, телевизори и дори Плейстейшън. Същата седмица разбихме и канал за внасяне на забранени предмети”, разказа Стефан Николов.

Той добави още, че дни преди да бъде запалена колата му, се засякъл с Доктора на улица „Димитър Талев”. Погледите им се засекли, като Господинов го изгледал с неприятен поглед.

През 2015 година именно Николов е бил човекът, заловил Доктора с краденото месо. В кухнята е бил намерен и телефон, но не се е доказало на кого е.

„Тогава Господинов се обърна към мен с думите: „Не знаеш с кого се захващаш”. Аз обаче не го приемам за заплаха, иначе бих взел отношение.

Докаран от затвора свидетелят Ангел Даскалов също даде показания. Той е бил арестуван заедно с Кюркчийски, докато си купувал дрога от него.

„Познавам и тримата от затвора. При Тъпото ме заведе Антонио, за да си купя трева. Видях едно момче, което се оказа полицай. Мен ме арестуваха, а Цецо избяга. Нищо друго не знам”, заяви Даскалов.

Разпитите на свидетелите и вещите лица ще продължат в края на месеца. Тогава се очаква и тримата обвиняеми да дадат пълни обяснения.