Къде е шофьорът на ТИР-а, внесъл рекордно количество дрога в България? Иранският гражданин Сеидмохамадхансан Рамазани бе задържан на ГКПП „Капитан Андреево” с 288 килограма хероин в камиона му. Мъжът бе арестуван и със съдебно решение оставен в ареста. Ударът на митничарите и полицията стана на 14 април 2019 г.

Година и 4 месеца по-късно обаче, никой не може да каже къде е водачът. Източници на TrafficNews разкриха, че С. Рамазани е пуснат от ареста. Той е с изменена мярка за неотклонение „гаранция” в размер на 5000 лева. След прокурорското решение Рамазани е освободен и същият по най-бързия начин се е прибрал в Иран.

Как се стигна до ареста?

От събраните до момента доказателства е известно, че  шофьорът от Иран е задържан на 14.04.2019 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ след щателна митическа проверка на управлявания от него тир с иранска регистрация, при която са открити 288.380 кг. хероин за милиони левове. По-късно полицията е установила получателя на товара - турския гражданин, който също е привлечен като обвиняем.

По документи товарът пътувал от  Иран до Пловдив. По метода анализ на риска камионът е отклонен за щателна митническа проверка -  рентгенов контрол. При сканирането е отбелязна зона с подозрение в тавана и пода на превозваната машина, поради което митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) пристъпват към физически контрол.

На 15.04.2019 г. камионът пристига в Пловдив под контрола на служители на ГДБОП и на ГДМРР и е извършено оформяне на стоката. На следващия ден водачът получава инструкции да тръгне с камиона към склад в пловдивско село.

Малко след пристигането на камиона в складовата база, в момента на разтоварване на машината, започват арестите. Арестуван е 40-годишен турски гражданин, за когото е установено, че е влязъл в България от Турция през ГКПП Лесово на 12 април, т.е. 2 дни преди влизането на иранския камион през ГКПП Капитан Андреево.

Публикуваха ВИДЕО от удара на 288 кг хероин - трафик за ПловдивМитничари и ГДБОП проследват пратката до пловдивско село, за да извършват арести

Престъплението,  в които е обвинен турският гражданин е , че като помагач в съучастие с друго лице, е съпричастен  в контрабанда на изключително голямо количество наркотици. Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и глоба от 200 000 лева до 300 000 лева за трафик на дрога.

Репортер на TrafficNews направи проверка, къде е иранецът. От прокуратурата обаче не могат да потвърдят информацията на медията ни относно изменената мярка, тъй като наблюдаващият прокурор е в отпуск. Неуспешен бе и опита ни да се свържем със следствения арест в Хасково.

За коментар потърсихме защитника на втория задържан – турския гражданин, който е задържан като съучастник и помагач. Адвокат Надя Делева потвърди, че Рамазан е освободен под парична гаранция.

„Аз също научих, че шофьорът е освободен. Дори не знам дали е на територията на страната. Колегата, който представлява Рамазани ми каза, че последният дори се е прибрал. Освен това той смята, че спрямо клиента му ще бъде свалена наказателната отговорност. Моите притеснения се, че вината ще бъде прехвърлена на клиента ми – Селман Йоздемир и от съучастник, ще бъде привлечен като извършител”, заяви адвокат Делева. През последния месец е била няколкократно призовавана в прокуратурата за предивяване на материалите по делото, но по една или друга причина това не се е случило.

Поради факта, че Рамазани е бил освободен под парична гаранция, защитничката е направила няколко доказателствени искания, едно от които разпит на клиента й пред съдия.

„Поисках и очна ставка между Рамазани и Йоздемир, тъй като има противоречие в показанията им. Отговор обаче не ми бе предоставен. По думите на иранския гражданин, той не е знаел какво пренася. Имал договор в Иран за пренос на товар. Подала съм сигнали за казуса, депозирала съм и писмо до главния прокурор”, допълва адвокат Надя Делева.

Тя е подала молба за изменение на мярката за неотклонение спрямо клиента й. Дело обаче не е насрочено, тъй като от деловодството на прокуратурата са заявили, че мярката няма да бъде вкарана в съда, докато не се предявят материалите по случая.

„По време на разговорите ми с Йоздемир той отрича да е участник в схемата. По думите му единствено е звънял на иранския шофьор, защото турският му е добър. Селман не е знаел за дрогата, както и че е във въпросния камион. Сега той е в ситуация, че от помагач ще стане извършител. Йоздемир е нямал съпрекосновение с дрогата, с камиона или с шофьорът. Имам опасения, че ще се прекрати наказателното преследване срещу Рамазани, който по думите на адвоката му, не е в България. Смятам, че разследването не се води по обективен начин, защото на подзащитния ми му се възпрепятства правото на защита, за да има все пак „жертвено агне”. Умишлено за мен се бърза да се предявят материалите по случая”, допълва адвокат Делева.