Днес пред Районния съд в Пловдив се изправи 20-годишната Рангелина Ненчева, която е обвинена, че е рекетирала Чавдар Чаушев - Чавдата да ѝ даде 20 бона, като го е заплашвала, че ще бъде пребит, както и че ще го съдят за изнасилване. Според обвинителния акт Ненчева не е действала сама, като в процеса по изнудване се е включил е рецидивистът Владимир Кръстев.

Престъплението, за което е подсъдима Ненчева извършва в началото на 2017 година, 3 месеца преди да навърши пълнолетие. Въпреки това на девойката е взета мярка неотклонение и са повдигнати обвинения, които предвиждат затвор от 2 до 8 години и парична глоба до 5000 лева. Ако бъде призната за виновна обаче наказанието ѝ ще бъде намалено до 3 години лишаване от свобода именно заради крехката възраст.

За днес беше насрочено разпоредително заседание по делото, ала председателя на съдебния състав Иван Бекяров не даде ход на делото, тъй като адвокатът на вторият обвиняем Владимир Кръстев бе заявил, че е в отпуск, а самият Кръстев също не се яви в залата.

Той не е бил открит от призовкарите, като за целта ще бъде поискана справка в Национална следствена служба, за да се изясни дали Кръстев е в някой от арестите или затворите в страната. Самият той е обвинен в условията на опасен рецидив, тъй като е рекетирал Чавдата след извършване на тежко умишлено престъпление.

Според държавното обвинение Кръстев в заставил чрез измама и заплахи Чавдата да подпише пълномощно за автомобила му "Ауди А6", който по-късно обвиняемия дава в залог. Причинетите щети са лихви от 21 хиляди лева. Рекетът отново бил върху тезата за изнасилване, като Кръстев убеждавал Чавдата, че трети човек е платил 10 бона да "потули случая", за да не бъде обвинен и съден за изнасилване. Измамата обаче не свършила там. Кръстев излъгал Чавдата, че дължи още 10 бона на въпросния трети "избавител", като и че с мотоциклета на Чавдата „Кавазаки Нинджа“ е извършено престъпление и трябва бързо да се продаде.

Освен в арестите Кръстев ще бъде проверен и в регистрите на граничен контрол, за да се изясни дали не е напуснал страната. Ще бъдат изисквани и евентуални договори с мобилни оператори, за да се открие негов контакт. Ако не бъде открит след тези процедури, Владимир ще бъде търсен при майка му Анка.

Според данните изнесени до момента двамата обвиняеми са причнили имотна щета от около 40 хиляди лева на Чавдар Чаушев чрез рекета с лъжи, манипулации и заплахи.

Предстои делото да започне на 30 септември, стига и двамата обвиняеми да дойдат в залата. Съдия Бекяров изрично предупреди Ненчева, че ще бъде доведена принудително и мярката ѝ за неотклонение ще бъда изменена, в случай, че не се появи следващия път в съда.