Изправиха пред съда майката и пастрока от Пловдив, обвинени в системно малтретиране на 5-годишно дете. Както TrafficNews съобщи 35-годишните мъж и жена са биели и неглижирали в продължение на два месеца малолетното дете.

Малко по-рано през деня а Районна прокуратура-Пловдив ги привлече като за това, че на неустановена дата през месец декември 2023 г., като извършители и в съучастие, в условията на домашно насилие, са причинили на момченцето средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, както и временна опасност за живота.

Предстои магистратите да разгледат мерките им за неотклонение. Към момента те се запознават с материалите по делото и се очаква в рамките на деня да бъде решено дали майката на детето и мъжът, с когото съжителства, да останат за постоянно в ареста.

Както вече съобщихме, до задържането им се стигнало след сигнал, додаден от роднина. На 08 януари 2024 г. близка на малолетното дете се срещнала с него и видяла, че на главата му има голяма рана. За случая е уведомила органите на ІV РУ при ОД на МВР-Пловдив. На детето веднага е оказана полицейска закрила и със съдействието на отдел „Закрила на детето“-Пловдив е било изведено от семейната среда, като му е осигурена закрила. Два дни по-късно е проведен координационен механизъм в отдел „Закрила на детето“-Пловдив, на който присъствал и прокурор от Районна прокуратура-Пловдив. По негови указания случаят незабавно е докладван  в РП-Пловдив.

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, включително и разпит в синя стая на пострадалото дете, оглед на местопроизшествие, при което са иззети относими веществени доказателства и може да се предполага, че с тях са нанасяни удари по тялото (в областта на главата) на момчето. Извършени са множество огледи на веществени доказателства, включително на снимки, на които са заснети телесни повреди на детето. Назначена е техническа експертиза.

На 12 януари 2024  г. двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Районна прокуратура-Пловдив иска вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

 

 

Арестуваха майка и пастрок заради системен побой над 5-годишно дете в ПловдивДвамата ще бъдат изправени пред Пловдивския съд с искане за постоянното им задържане