19-годишният Огнян Дебелаков, който е стоял зад волана на опела във фаталната нощ на 29 септември, бе докаран в съда, където се разгледа искането на прокуратурата за постоянен арест спрямо шофьора. Магистратите решиха той да остане в ареста, въпреки че бе доведен във видимо лошо здравословно състояние. Младежът е обезобразен, но според съдя Захова е доказано, че той е извършител на престъплението и е възможно да пристъпи към ново.  

Огнян е подведен под отговорност за тежката катастрофа, при която загинаха 19-годишният Петър /кандидат за общински съветник/ и 16-годишният Жанет. Третият пътник в автомобила е със средна телесна повреда. Огнян, който няма книжка, самокатастрофира в стълб на бул. "Марица" през нощта на 29 септември, след като е купонясвал и употребил алкохол. Кръвната проба на шофьора е 1,55 промила.

Огнян е с повдигнати обвинения за каране в пияно състояние и без правоспособност, вследствие на което е причинил катастрофа с двама загинали и един ранен. Самият той бе докаран в обезобразено състояние в съда.  

"Това е един пример - пиян, без книжка. Налице са всички предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Закона предвижда наказание от 5 до 15 години затвор. Скоростта е била висока, съдейки от първоначалните огледи. Все още не е готова автотехническата експертиза", заяви прокурор Пенев.

Според защитата в лицето на Емил Костадинов обаче няма данни, Огнян да се укрие или да извърши друго престъпление.

"Той е в тежко здравословно състояние. Трябва да посещава медицински заведения. Няма как да се укрие. С чисто съдебно минало, работещ. Да, касае се за тежко престъпление, но арест е много крайна мярка. Домашен арест или гаранция също ще изиграят ролята си", каза защитника на Дебелаков.

Адвокатът допълни, че Дебелаков няма добри финансови и интелектуални възможности, за да организира укриването си. 

Самият Огнян запази мълчание, а когато му бе дадена дума, той попита съдията "Колко ще взимам?". Магистратите му разясниха, че днес няма да получи присъда, а само се разглежда дали ще остане в ареста. След това Огнян допълни "Домашен арест искам за сега". 

Съставът на съда реши Дебелаков да остане в ареста. Налице са първата предпоставка за авторство за деянието, както и че може да извърши ново престъпление. Според съда обаче липсват данни същия да се укрие, тъй като има постоянен адрес и работа.