Известният пловдивски зевзек Велко Парашиков едва не е бил изгорен жив в дома си в центъра на града. На 18 юли вечерта той е сигнализирал, че неизвестни са се опитали да запалят къщата му, като са хвърлили коктейл "Молотов" през отворен прозорец. Бързата намеса на огнеборците от Първа пожарна е предотвратила разрастването на огъня и пожарът е бил потушен. Парашиков е подал жалба в Четвърто районно управление. При опит да гаси, е пострала едната му ръка. 

Според съседи на Велко, той е подложен на системен тормоз от група квартални наркоманчета. "Те се събират на площадката пред къщата му, пият, пушат и се заяждат с него. Прави им удоволствие да го тормозят, макар че той е възрастен и напълно безобиден човек", възмущават се негови съседи. 

Парашиков е диагностициран с психично заболяване и според хора от квартала институциите често се отнасят резервирано към неговите жалби. "Той няма близки, съвсем беззащитен е и може наистина да пострада", тревожат се съседите. 

От полицията коментираха, че Велко Парашиков е подал сигнал в Четвърто районно и по случая е образувано досъдебно производство. Случаят е докладван на Районна прокуратура. 

Велко Парашиков е сред популярните лица в града през 80-те години. Завършил е Института по култура в Хасково.  Някои го наричат Кмета на Главната, други - пловдивския Радой Ралин заради стиховете и сатирата, заради които той системно яде бой в килиите на народната милиция преди промените. 

Градският чешит държеше висши ораторски речи в рима на Главната, марширувайки със задължителната бутилка бира в ръка. През 2001-ва спечели конкурса "Моето президентско слово", организиран от президента Петър Стоянов. Тогава и блесна с историческата си рима "Ако ме поканят в парламента, аз ще вляза с бутилка мента". 

С дар словото си Парашиков още преди промените е печелил не един и два конкурса. За римата и артистичността му още от тогава се носят легенди.  Част от дитирамбите му имат култов статус. Като "За да останеш, за да си потребен, на шефа си плешив подавай гребен" и "За лъв минава даже дребосъкът, щом лъв му дава препоръка", или епохалното стихоплетство  "Искам само да ви попитам, Тато защо да не го почитам? За 40 стотинки взимах ракия, с кебапчета бирата винаги пиех".

Ето още някои от крилатите фрази: 


Всички чистачки са разузнавачки. Ако някоя от тях влачи метлата зад себе си, значи ти казва „Следвай ме“. Ако завърти метлата на 45 градуса, значи са пуснали рагу на Събота пазара. Ако метне метлата на рамо, на Показния магазин са заредили портокали.“

Циганите демократи ще ни бият със тукати.

Над тъничката нишка на съня нощта размахва лунната секира… Летим в бездънната дълбочина… Безделници в бистрото пият бира…“

 

Бел. ред. Надяваме се правоохранителните органи да се отнесат с достатъчно внимание към случая, защото следващия път пожарната може и да не дойде на време.