Гръцката полиция задържа 5 души за палежите от миналата седмица, причинили тотална разруха на бежанския лагер в Мориа, о. Лесбос, съобщават от Ройтерс. Информацията е получена от старши полицейски офицер от южната ни съседка.

Властите са в процес на издирване на още един човек, научаваме още от агенцията. Това е казал пред репортерите министърът на обществения ред на Гърция Михалис Хрисохоидис, без да дава допълнителни детайли по случая.

Над 12 000 души, повечето, от които са бежанци от Афганистан, Африка и Сирия, останаха без подслон, санитарни условия, както и достъп до храна и вода. Междувременно стана ясно, че голяма част от тях са отказали да се преместят във временния лагер в зоната на Кара Тепе. Те смятат, че условията там няма да бъдат по - различни от тези в лагера в Мория, допълват Ройтерс. Бежанците желаят да им бъде позволено да напуснат острова. Хиляди жени и деца прекараха нощите в импровизирани палатки на пътя, извън лагера. "Никой няма да напусне острова без да премине през временния лагер", допълни още Михалис Хрисохоидис.

Германия може да поеме до 1500 мигранти от острова, съобщиха днес от правителството на федералната република. Това е в допълнение на 150-е места, осигурени от столицата Берлин.

Превод и редакция: trafficnews.bg