Главният прокурор Иван Гешев предлага на министъра на правосъдието да отправи предложение към президента за издаване на указ за отмяна на натурализация, поставена на лице с инициали С. Ш., придобило българско гражданство с Указ на вицепрезидента.

От прокуратурата оповестиха още, че предложението на Иван Гешев е по повод постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от ДАНС. От тях става ясно, че българското гражданство е дадено на база фалшиво предложение от транспортния министър.

При направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че няма такъв документ в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв документ не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта

От ведомството посочват, че от 25 октомври до 2 ноември 2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от заместника си Ивайло Московски.

Съгласно императивните изисквания на чл. 30, ал. 1, изречение 1 от ЗБГ, процедурата за придобиване на българско гражданство по чл. 16 от ЗБГ се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър за съответната област, в която Република България има интерес от натурализация на лице или област, в която то има особени заслуги.