Пловдивчанката Габриела Медарова, която потроши 10 коли в пияно състояние и под въздействието на наркотици, е пусната от ареста, научи TrafficNews.bg. Адвокатът ѝ обаче ще обжалва постановената от Районният съд в Пловдив парична гаранция в размер на 20 хиляди лева. Според решението на съда, защитата разполага с 10-дневен срок да заплати гаранцията, но семейството е решило да не внася парите и да поиска намаляване на сумата, въпреки че родителите заявиха пред медии, че разполагат със сумата. 

Четете още: Пуснаха Габриела от ареста срещу 20 000 лева!

"Размерът на поисканата гаранция е твърде голям, затова ще обжалваме определението на съда", заяви за TrafficNews.bg защитникът на Медарова - адвокат Орлин Търновалийски. 

Практиката при определяне на прачина гаранция със срок за заплащане е, обвиняемият веднага да бъде освободен без оглед дали е внесъл сумата. На практика защитата разполага със законоустановения 3-дневен срок, за да обжалва, както и прокуратурата. В случая Габриела е освободена още в същия ден след заседанието, въпреки че 20-те хиляди лева не са внесени. 

Още след заседанието адвокат Търновалийски излезе с красноречив коментар по отношение на гаранцията. „Размерът на гаранцията е почти забранителен, да не се окаже, че е лишаване от свобода“, посочи адвокатът пред съдебната зала.

Междувременно прокуратурата също ще поиска съдът да ривизира преценката си, като ще настоява момичето да бъде задържано за постоянно в ареста. Обжалването на мярката за парична гаранция ще стане пред Окръжния съд в Пловдив този четвъртък.

 

Припомняме, че Медарова е с повдигнати обвиния за три престъпления. Тя е катастрофирала с джипа на приятела си, като се е прибирала от нощен бар, в който е танцьорка. Сред пострадалите коли е и личният автомобил на девойката. Дрегерът е отчел в кръвта на момичето 1.3 промила алкохол, а драг чек е констатирал употреба на трева. 

Четете още: Една от потрошените коли пред Оазиса била на самата Габриела ВИДЕО

Миналата седмица прокуратурата поиска постоянно задържане под стража на девойката, като според държавното обвинение Габриела може да извърши ново престъпление, има основание да се укрие и да осуети разследването.

Адвокатът на момичето заяви, че тя изключително тежко изживява ареста е и пред нервен срив, като поиска друга мярка за нотклонение.

„Много съжалявам! Повече никога няма да се кача да карам, дори да ми върнат книжката! Искам при семейството си! Много ми е тежко в ареста”, каза самата Медарова пред съдиите.

Съдебният състав категорично се съгласи с твърденията на прокуратурата, че са налице всички данни, че момичето е причинител на катастрофата и че е виновна и по трите повдигнати обвинения. Нейни отпечатъци са намерени в колата, свидетел е  дал показания, че именно тя е излязла от колата след катастрофата и не на последно място самата Габриела се е признала за причинител по време на разпитите след повдигане на обвинението, въпреки първоначалните опити да избегне отговорност и представянето на различни версии.

Магистратите обаче не сметнаха, че момичето представлява обществена опасност или че има възможност да се укрие, да попречи на разследването или да извърши ново престъпление. 

Съдът постанови парична гаранция от 20 хиляди лева, която беше счетена за прекалено висока от адвоката на момичето Орлин Търновалийски и от семейството на девойката. 

Адвокатът на Габриела Орлин Търновалийски пък направи остър коментар по отношение на исканата мярка за арест, като посочи, че според него тя се обуславя на общественото мнение и коментара на главния прокурор Сотир Цацаров по темата, а именно че за пияните и надрусани водачи, законът трябва да бъде жесток.

За подвигнатите обвинения, максималната присъда, която може да получи Габриела, е до 3 години затвор и глоба в размер на до 3000 лева. 

Четете още: Габриела опитала да натопи майка си, че е шофирала джипа, сътворил мелето край Оазиса СНИМКИ

Четете още: Майката на Габриела: Няма да поемам вина за постъпките на дъщеря си ВИДЕО