11 нарушители са били хванати след проверка на декларациите в Повдив, научи TraffcNews. На случаен принцип са били проверявани стотици служебни бележки и документи, които позволяват напускането на града. От тях се оказаха 11 фалшифицирани. Става дума за хора, които са посочили причина за пътуването си - придвижване до работно място, но се оказва, че те нямат трудов договор към посочената от тях фирма. Проверките са направени през системите на НАП и НОИ.

Всичките случаи са докладвани в прокуратурата, а спрямо лицата, злоупотребили с декларациите са започнато досъдебнопроизводство по член 313 от НК.

Както TrafficNews съобщи, към момента на случаен принцип са проверени 9312 декларации за пътуване в цялата страна. От тях 640 лица, които са посочили че отиват на работа, се е оказало, че изобщо нямат трудови договори. 80 лица пък са посочили, че отиват на работа, а са регистрирани в Бюрата за безработни.

Все още не е ясно какви действия ще бъдат предприемани спрямо нарушителите, но санкция за подобно действие е предвидена и по сега действащото законодателство - за невярно декларирани данни се носи наказателна отговорност. 

Припомняме, че продължават стриктните проверки на изградените КПП-та. Влизане и излизане в града се допуска само при неотложна необходимост – отиване на работа, здравословни причини и завръщане по постоянен или настоящ адрес. Възникналите други спешни обстоятелства се попълват в декларацията, екземпляр от която се оставя на КПП-то. Препоръчва се на пътуващите декларацията да бъде попълнена от тях в два екземпляра, за да не се губи време при контрола. Ако те не разполагат с бланка на декларацията, такава ще им бъде предложена на контролно-пропускателния пункт. Автомобилите, чиито водачи не могат да докажат основателна причина за предприетото пътуване, ще бъдат връщани.