Банкнотата от 20 лева продължава да е най-често фалшифицираната, въпреки че все повече се плаща с 50-левова банкнота, сочат данните на БНБ, съобщи БНР.

За първите три месеца на годината са заловени 217 фалшиви банкноти, 98 от които - 20-толевки.

Фалшивите банкноти от 50 лева, които са били в циркулация, са 55 на брой. Останалите неистински банкноти са с други номинали.

При монетите - 55 са установените фалшификати за първото тримесечие, като има такива от 1, 2 лева и 50 стотинки. Именно 50-те стотинки са най-фалшифицираната монета.

Над 21 208 000 000 лева са парите в обращение към края на март, като за едногодишен период ръстът е с 15,4 на сто, или малко над 2,8 милиарда лева, сочи бюлетинът на управление "Емисионно" в БНБ за първото тримесечие на годината.

През съответния предходен едногодишен период нарастването е по-ниско както в процентно отношение, така също и в абсолютна стойност, коментират от БНБ. Това е характерна тенденция за този период на годината. В началото на годината бе извадена от обращение хартиената двулевка, което малко променя съотношението на броя на банкнотите спрямо монетите.