Състав на Окръжния съд в Разград осъди на 13 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изтърпяване мъж за изнасилване на непълнолетна. Това съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

Съдът е признал подсъдимия за виновен в това, че в периода от 2 декември 2010 г. до края на юни 2011 г. в Разград и землището на града, е извършвал сексуално насилие чрез заплахи и с принуда .

Съдебният състав е признал подсъдимия за невиновен по обвинението, че след извършване на деянието е последвал опит за самоубийство на момичето.

Освен ефективната присъда, той е осъден да плати 50 000 лева на пострадалата за нанесени неимуществени вреди, ведно със законната лихва, както и разноските й за адвокат в размер на 2 000 лв.

Обвиняемият ще трябва да заплати 2 000 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, 1 192 разноски по досъдебното производство на Областната дирекция на МВР в Разград и 1 362 по сметка на Окръжния съд за направени разноски в съдебното производство. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.