Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама души за участие в престъпен сговор за изнудване на територията на цялата страна. Двамата са били задържани на 18 декември в София при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Събраните доказателства сочат, че от май тази година обвинените започнали да набелязват жертвите си сред хора с финансови възможности. Понякога рекетьорите се представяли като служители в колекторски фирми и искали да им бъдат заплатени определени суми. Засипвали ги със заплахи за физическа разправа, използвайки всички възможни начини - очи в очи, по телефона, чрез комуникационните приложения и социалните мрежи.

С психически тормоз те успели да принудят жена да им предаде 32 000 лева.

В други случаи влизали в контакт чрез социалните мрежи с момичета и жени и общували с тях, докато спечелят доверието им - дотолкова, че да изпратят на изнудвачите свои голи снимки. Веднага следвало искане за откуп, за да не бъдат изпратени компрометиращите кадри на близките им или да бъдат разпространени в социалните мрежи.

Жертвите им били граждани от София, Пловдив, Стара Загора и други градове.

Вчера Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на двамата обвиняеми, което е било уважено.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.