Близо милион и седемстотин хиляди лева са източени от фонд "Работна заплата" към Министерството на културата при мащабна схема за пране на пари и ощетяване на държавния бюджет. Това стана ясно днес по време на дело в Окръжен съд, където се гледа мярката за неотклонение на един от участниците в схемата. В нея е замесен и Левон Манукян, който е директор на филхарманията в Разград, както и държавни служители от театъра в Смолян.

Както TrafficNews съобщи,  Манукян е задържан в четвъртък при секретна полицейска акция, която се пази в тайна и не е проведена по стандартния ред. След полицейския арест, с прокурорска заповед Манукян е задържан за 72 часа. 

32 – годишният Атанас Георгиев от Перник, каскадьор на свободна практика, е задържан на бензиностанция на АМ Тракия с близо 150 хиляди лева, 17 банкови карти и списък с 60 лица. Въпросните хора от списъка , 40 от които родом от Перник, са били фиктивно назначени в театъра в Разград. Това съобщи наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Пловдив – Галин Гавраилов.

„Касае се за една добре обмислена схема, в която са намесени голям брой хора, дори такива на ръководни позиции в държавни учреждения, всички под егидата на Министерството на културата. Имаме данни, че 60 човека са назначени през август 2024 година в театъра на Разград. Ден след подписване на договорите им, са издаден банкови карти, на които се превеждали заплатите. През септември обаче тези лица изведнъж получават допълнително материално стимулиране /ДМС –та/ в размер на 8 хиляди лева на ден, както и заплати в пъти по-високи от средната за длъжността. Част от хората дори не са подозирали, че имат трудов договор към театъра в Разград. Тези 60 човека са набирани от лицето Атанас Георгиев. Заплатите на хората са получавани по банкови карти, с едни и същи пин кодове. Тези пари са били теглени от тези лица и предавани на Георгиев. Има данни, че част от заплатите са теглени и от самия Георгиев”, заяви Галин Гавраилов.

Той  разказа още, че Атанас е обикалял населените места, за да събира средствата. Така допреди дни, когато бива задържан край Пловдив. Там е трябвало да се срещне с две лица от Копривщица – Павлов и Капсъзов. Георгиев е бил с още две лица – шофьорът му Иван Асенов и Б.Чилов. Последният е в качеството на свидетел и е освободен преди часове.

След като получили заплатите си, Павлов и Капсъзов са изхарчили значителни суми пари от тях. Единият изиграл 25 бона в казино, а другият си покрил борчовете. Уплашени, че дължат много пари  и тези средства ще им бъдат потърсени от Георгиев, двамата мъже са подали сигнал до полицията в Пловдив и са разказали за цялата схема.

При ареста на Георгиев и Чилов в колата на Георгиев са намерени 147 хиляди лева и списъците с назначените лица. Сумата съответства на сумите, записани след трите имена на работниците в списъка. Срещу всяко лице е била вписана сума или това е било очакваното визнаграждение. От доказателствата на прокуратурата става ясно още, че има още един списък с лица – 40 човека, които са били назначени по същата схема към театъра в Смолян.

„Към този момент не е установено къде са отивали тези пари. Говорим за разследване, което е стартирало преди 4 дни. Работното  обвинение е само за 1 милион и 700 хиляди лева. Очакваме тази сума да стане по-голяма. Арестуван е директорът на театъра в Разград. Неговият подпис стои под договорите за назначаване на работниците. Подобна е ситуацията и в смолянския театър. Тепърва разследването ще се разшири и ще има още разследвани лица в още институции. В схемата са намесени още държавни служители, длъжностни лица, IT  специалист и счетоводна кантора. Имаме информация за още театри, ,разпределяли големи суми пари”, каза още наблюдаващият прокурор.

Защитата на Георгиев пък заяви, че клиентът му всъщност имал незначителна роля в схемата. Той е бил като инкасатор – само е събирал парите.

„Той не познава и не знае кой е човекът, на когото дава парите. Няма как да повлияе над свидетели. Как може да влияе над министър, заместник министър или секретар към Министерството на културата. Желаем домашен арест”, каза адвокат Станимир Вълчев.

За по-лека мярка настоя и Атанас Георгиев. Той отказа да дава обяснения. 

Съдът остави Георгиев в ареста с мотива , че няма опасност да се укрие, но може да извърши ново престъпление. Очаква се утре диригентът Левон Манукян да застане пред съда. 

TrafficNews изпрати запитване по скандалния казус до пресцентъра на Министерството на културата и очакваме отговори. 

Очаквайте подробности!