Голямо количество от радиоактивния изотоп америций е открито при спецоперация на Окръжна прокуратура - Пловдив,  ДАНС и МВР, научи TrafficNews.

Металът е изключително скъп и според наши източници е открит и иззет от къща в Карлово вчера следобед. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и пожарникари със специално оборудване. Америцият има йонизиращо лъчение и по тази причина трябва да се съхранява и превозва при специални условия.Къщата, в която е бил укриван америцият, е в съседство с районното управление в Карлово. Обитавана е от двама братя - Гето и Никола, които се занимават с животновъдство. 

Очаква се днес след обяд в Окръжната прокуратура в Пловдив да бъде дадена повече информация от вътрешния министър Атанас Илков, председателя на ДАНС Пламен Тончев и окръжния прокурор Ваня Христева. Операцията по изземването на скъпия радиоактивен метал е била координирана лично от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Америций е изкуствено получен радиоактивен химичен елемент от групата на актинидите, 95-ият елемент в периодичната система на елементите. Елементът е получен изкуствено през 1944 г. от екипа на Глен Сиборг от Бъркли, Калифорния в Металургичната лаборатория на Университета в Чикаго, като част от Проекта „Манхатън“.

Проект „Манхатън“  е кодовото название на проект за създаване на първите в света ядрени оръжия, осъществен в САЩ между 1942 и 1946 година със сътрудничеството на Великобритания и Канада. Ръководен е от Лесли Гроувс.

Всички дейности са се осъществявали под контрола на Инженерния корпус на Армията на САЩ, а самият проект е ръководен от ядрения физик Дж. Робърт Опенхаймер. В резултат на тези усилия през 1945 година са построени и взривени 3 атомни бомби.