Данъчната служителка Ренета Иванова, която бе хваната с 2 000 лева подкуп, официално се сдоби с обвинение.

Както TrafficNews съобщи, 60-годишната служителката на НАП беше арестувана на 24 февруари. Тя е началник на отдел „Обработка на плащания и задължения“ в приходната агенция. Жената е арестувана при акция на Икономическа полиция под ръководството на Окръжна прокуратура в момент на взимане на подкупа. Представител на търговско дружество за онлайн търговия на дрехи е подал сигнал срещу служителката. Тя е поискала сума 4000 лева, за да „оправи“ проверката и да осигури положителни на дружеството резултата. 

Изтъкнати са проблеми при отчитането на данъчните фактури, в резултат на които за търговското дружество би последвала проверка от НАП. Иванова обяснила на управителката на фирмата, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева. След подадения сигнал за изнудването е започнато е досъдебно производство. От дружеството са се разбрали с данъчната служителка да осъществят среща, на която да бъдат предадени парите.

Тя се е състояла в района на търговския обект, като жената е получила 2000 лева, което е половината от исканата сума. По-късно стана ясно, че тежки здравословни проблеми на член от семейството са били причината, арестуваната данъчна служителка да пристъпи закона. По време на разпитите Ренета Иванова е признала вина.

Тя е под гаранция от 3 000 лева. Предвиденото в закона наказание за деянието, в което е обвинена бившата данъчна е до 6 години „лишаване от свобода“ или глоба до 5 000 лева.

4 бона подкуп е искала арестуваната данъчна служителка в Пловдив

Болен син и скъпоструващо лечение принудили данъчната шефка да пристъпи закона