„ Аз съм в шок цялото село е в шок, за мен това е брутално убийство и дано съдът реши тази ситуация. За мен е време смъртното наказание да се въведе в България, споделя първата братовчедка на убитата в силистренското село Скала жена. Според Севине Февзи причината е кражба и грабеж, които са довели и до убийството , в крайна сметка.

„Причината не са лоши взаимоотношения, той стоеше , живееше при нея, тя го хранеше, тя го поеше, тя съжаляваше всеки един, на всеки се мъчеше да помага, защото го хранеше и поеше затова и стана това нещо, споделя Севине Февзи.

„Трудно е за всяко нормално семейство , тези действия и трагедии нормално е да се приемат. Не само семейството , но и цялото село не е очаквало такова нещо“, споделя Севине. Според нея, ако говорим за извършителя „абсолютно нищо му няма“, и отново апелира в България да се приведе смъртното наказание, съобщава 24 часа .

Междувременно Окръжният съд в Силистра взе постоянна мярка „задържане под стража“ на 19-годишния убиец.

Припомняме, че на 7 май жертвата  бе намерена мъртва в дома си в село Скала, с общо 27 прободно-порезни рани в областта на гърдите, лява ръка и гръб, като е установено, че смъртта й е настъпила вследствие на остра кръвозагуба. В резултат на проведените действия по разследване бе установен извършителя на престъплението.

Представителят на Окръжна прокуратура-Силистра посочи, че от събраните до момента доказателства може да се направи основателно предположение, че мъжът е осъществил тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Обвиняемият и служебният му защитник поискаха по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“, мотивирайки се с направени самопризнания, чисто съдебно минало, постоянен адрес и реализиране на доходи от положен труд.

Според съдебния състав от всички събрани до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2 предл. „първо“, във вр. с чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс /НК/– грабеж на движима вещ, с употребена за това сила или заплашване, придружен с убийство.

На 19-годишния е повдигнато обвинение за тежко престъпление, наказуемо с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Дори в хипотезата на престъпно деяние по чл. 115 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/-умишлено убийство, предвиденото в закона наказание отново е „лишаване от свобода“ и обществената опасност на деянието е изключително голяма.

Съдът прие, че чистото съдебно минало, постоянният адрес на местообитаване и живеене на убиеца не могат да обуславят реалната опасност, предвидена в чл. 63, ал. 1 от НПК – „обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление“.

По отношение на него обаче безспорно са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, визирани в чл. 63, ал. 2, т. 3 от НПК – „лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание не по-малко от десет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание“.

С оглед на това окръжният съд в Силистра прие за основателно искането на Окръжна прокуратура-Силистра и определи постоянна мярка „задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.