Близо година след трагичния инцидент, в който загина младият музикант Велко Илиев, казусът влиза в съдебна зала.

Припомняме, че Велко си отиде без време на 16 юни. Той остана под гумите на шофьор, който по първоначални данни е преминал на червено на кръстовището на бул. "Руски" с "Шести септември". В последствие стана ясно, че тепърва ще се проверява цикъла на светофарите, за да се определи кой е преминал на червено - пешеходецът или шофьорът. Близките на починалия музикант са убедени във виновността на водача -  Сашо Димитров.

Има ли очевидци на трагедията с барабаниста Велко в Пловдив? Семейството търси съдействиеБлизките на починалия музикант са убедени във виновността на водача Сашо Димитров

Димитров ще се изправи пред съда във вторник. Той е обвинение в това, че при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Ситроен“, модел „Ксара Пикасо“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Илиев, като деянието е извършено на пешеходна пътека.

Това е първо дело по случая. На 26 май, Сашо Димитров ще се изправи пред магистратите, пред които трябва да заяви дали признава фактите около инцидента или иска процесът да се гледа по общия ред. При първия сценарии още същия ден, Димитров може да получи присъда.

52-годишният шофьор няма предишни нарушения, а резултатът от теста му с дрегер е бил отрицателен. Няма данни Димитров да се е движил и с превишена скорост. Той бе освободен два дни след инцидентът под парична гаранция в размер на 2000 лева.

Още същия ден, близките на жертвата подеха инициатива за търсене на свидетели. Те бяха категорични, че Димитров е минал на червено. След трагедията лобното място на Велко бе отрупано с цветя и свещи. Дни наред приятелите му организираха бдение на кръстовището между булевардите „6 септември” и „Руски”.

Велко Илиев е родом от Пловдив. Завършил е бизнес и финанси в Лондон. Най-голямата му страст не са фондовите борси, а музиката. За съжаление напуска света твърде рано, а липсата му оставя дълбока рана в душите и сърцата на близките му. 

Музикант от пловдивска банда е загиналият пешеходец при тежката катастрофа в центъра на градаВелко Илиев е барабанист в рок групата „НеЩо ЦвЕтНо”