Над 200 хиляди лева е взела от кандидати за пенсия, арестуваната Силвия Маринова, стана ясно от обвинението на наблюдаващия прокурор. Днес пловдивчанката, която дълго време се е укривала от правосъдието, застана пред съда, който разглежда мярката й за неотклонение. 

Вчера патрул на Пътна полиция  спрял автомобил с трима души край Пловдив. Когато униформените поискали документите на пътниците, шофьорът тръгнал да бяга. Полицаите го заловили, а след това установили и самоличността на Силвия както и факта, че е обявена за национално издирване.  

Досъдебното производство срещу нея е започнало през 2015 г., след като няколко човека пуснали жалби, че били измамени. Те твърдят, че били платили на жената, която им обещала да им осигури липсващия трудов стаж, за да могат да получат по-големи пенсии. Според прокуратурата свидетелите по делото не само били измамени, но и не успели да подадат навреме документите си за пенсия и така били ощетени. 

Адвокатът на обвиняемата обаче заяви, че тези жалби са отмъщение от страна на свидетелите, които всъщност към момента на престъплението не са имали право на пенсия. "На тези хора аз само съм им направила справки и съм им обяснила, че те нямат право на пенсия. Аз не мога да ги пенсионирам. Услугите струват пари, но няма наредба, която да казва какви такси следва да се вземат за подобни услуги" заяви Силвия Маринова и поиска по-лека мярка за неотклонение. Тя допълни, че се грижи за болен мъж, който е с един бъбрек и анемия. 

 Силвия Маринова е бивша служителка на НОИ. През 2014 от НОИ е постъпил сигнал, че има фалшифициран документ за лице, което е инвалид. Започнало е досъдебно производство. След месеци започват да се депозират жалби и други хора, твърдящи, че Силвия ги е измамила. Задържала им е и документите. Така през 2015 е образувано едно общо досъдебно производство. Тя е била с мярка " подписка". В последствие мярката е свалена. През 2017 година органите на реда са започнали да я призовават, обаждали са й се, но тя отклонявала срещите и разговорите. Така преди 6 месеца са я обявили за издирване и са я привлекли задочно като обвиняема. 5 месеца и няколко дни е била издирвана. 

Съдът обаче отказа да я задържи под стража или да й наложи друга мярка за неотклонение, тъй като е изтекъл 8-месечния срок от началото на досъдебното производство, в който прокуратурата може да иска мярка.