Братята Борис и Асен Пакетови не могат да четат и пишат, не си знаят дори ЕГН-тата. Това стана ясно в съдебната зала, по време на заседанието в Районен съд – Пловдив.

И двамата се водят на адрес в града под тепетата – улица „Победа”. Асен има дете, работи като зидар в Пловдив, без образование. Що се отнася до брат му – Асен, той дори не е посещавал учебно заведение. Не може да чете и пише, не знае коя година е роден. В момента работи „с кон и каруца по улиците”. И двамата са неосъждани.

Прокуратурата, в лицето на Евгени Милев, поиска постоянна мярка „задържане под стража” спрямо Пакетови.

„Става въпрос за нанесен побой, не за няколко инцидентни удара. Пострадалият е бил приведен в безпомощно състояние, а те са продължили. Баща им опитал да ги разтърве, но те са нанасяли удари с изключителна ожесточеност - с крака в областта на главата. Това сочи за категорична липса на базови човешки ценности, което ги прави опасни срещу всеки член на обществото.  Баща им напуснал дома във Войводиново, като в момента не живее на територията на общината. Това води до изводи, че могат са се укрият”, заяви прокурорът в съдебна зала.

Коренно различна версия представи защитникът на братята – адвокат Баков. Встъпителните му думи бяха насочени към семейството на пострадалия, като изрази съжаление.

„Версията ни е различна от тази на прокуратурата. В настоящия казус медиите формираха представа, според която в залата сега трябваше да има зверове - лица, които нямат човешки лик. Тези двама младежи са равноправни граждани на България и по никакъв начин не се отличават от всички други на тяхната възраст. Защо се противопоставят българския и ромския етнос? Има опит за наслагване на етническо напрежение в изказването на министър Каракачанов. Рискуваме двамата да се превърнат в изкупителна жертва. Интересното във въпросния казус е, че пострадалият Валентин Димов и бил прегледан от екип на спешна помощ  и освободен за домашно лечение, без да са констатирани счупвания и наранявания. Чак ден по-късно се установява средна телесна повреда. Има съмнение, че техните действия са причина за това. Всичко е възможно да се е случило през това денонощие”, заяви защитникът.

Адвокат Баков изтъкна още, че двамата му подзащитни са пресичали, Димов e минал, след което се е върнал на заден ход, слязъл от колата и се насочил към тях. "Да се запознае ли с тях?", пита риторично адвокатът и посочи, че братята са възприели заплаха.

„Дали не е започнало нападението от него, неизбежна отбрана или превишаване на правомощията си - това са въпроси, които трябва да бъдат обсъдени.По сведения на Пакетови - били са го и с ръце и крака, но той започнал пръв конфликта, добави адвокатът.

Той поиска по-лека мярка – подписка.

„Искам да изляза от тука и да нямам повече работа с такива неща”, бяха думите на Борис.

„Направихме беля, досега не сме правили такива неща. Искам да сме свободни, както беше”, пък заяви Асен.