Около 40 старци са били изведени от хотел "Афродита" и са настанени в в друга сграда на "Коматевско шосе" в  Пловдив, научи TrafficNews. Това се случи след като със заповед на Община Пловдив бе прекъснато електричеството на сградата, в която се помещаваше дом за възрастни  „Свети Георги”. В продължение на няколко месеца хосписът работи  без нужния лиценз и несменен статут на сградата, в която живеят възрастните хора. 

Няколко дни след като електрозахранването бе прекъснато, собствениците на хотела са прекратили договора със собственика на дома и той е бил принуден да напусне сградата. Хотелът е оставен в ужасно състояние, но това далеч не е всичко. Персоналът е изоставил на стълбите възрастен мъж, който е бил неподвижен и с количка на стълбите. Той е прибран от социалните и е настанен в общинския дома за възрастни. "Човекът е от Съединение, няма никакви роднини и беше оставен на произвола на съдбата" коментира зам. кметът по социални дейности Георги Титюков. 

Новото място, на което са открани възрастните хора от "Свети Георги" е триетажна къща в покрайнините на Кючук Париж, която  отново няма лиценз. Къщата е собственост на лихвар.  Според информирани, живеещите в дома са в сграда, в която няма необходимите условия и на етаж има само по един санитарен възел. Преместването е станало в петък, когато бусове с варненска регистрация са започнали да карат болните.  

"В къщата има един хол и три спални.  А свалиха повече от 30 легла. Поне 20 души са в инвалидни колички. Това е отвратително. Дворът е заринат с чаршафи, завивки и всяква посуда. Има и 6- 7 души персонал" разказват съседи. Как точно близо 50 души са разположени на по-малко от 200 квадрата засега остава загадка. 

Съседи от квартала вече са сизирали общината и прокуратурата, като настояват за спешна намеса от страна на институциите. "Отне ни половин година да се преборим с незаконна детска градина, която бе настанена в къщата. Сега започваме нова битка, но няма да оставим нещата така. В тази държава има закони и те трябва да се спазват", категорични са живеещите в квартала. 

Казусът със старческия дом „Свети Георги” е на дневен ред, откакто преди година избухнаха няколко пожара във Варна и Пловдив. При пожара във Варна имаше загинали, за щастие в Пловдив се размина без жертви. След разследване на медията ни, от държавното обвинение назначиха редица проверки, сезирани са компетентните институции.

Единствената инстутиция, която може да санкционира собственика обаче е Агенцията за качеството на социалните услуги, под чиято опека са всички старчески домове в България. Те са отказали да издадат лиценз на дома и са им съставили 4 акта. Собственикът обаче не ги е платил, а води дела срещу агенцията.  

Междувременно, след подаден от медията ни сигнал, от АКСУ са изпратили спешна проверка в новата сграда. Управителят е отказал да ги допусне, но след като експертите са потърсили съдействие от полицията, те са влезли на проверка. На собственика вероятно ще бъде съставен поредния акт. 

"Хората, които настаняват свои близки в тези домове трябва да бъдат по-осведомени и по-отговорни и да ползват услугите на лицензирани доставчици на услуги", коментира за TrafficNews главният секретар на АКСУ Николай Коев.