Български гражданин ще бъде предаден на съдебните власти в Гърция. Това стана ясно след решение на Окръжния съд в Хасково. По-рано днес магистратите са допуснали изпълнението на Европейска заповед за арест издадена от гръцката прокуратура. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че е взел от вътрешната граница на странат 7 граждани на Сирия и Ирак, с цел да ги прекара във вътрешността на страната. 

Мигрантите нямали право на влизане на гръцка територия. Българинът щял да ги превози с автомобил, като срещу услугата щял да получи заплащане.

Съдът не е намерил основание за отказ на изпълнението на заповедта. Максималният размер на предвиденото наказание е „лишаване от свобода” за срок до 15 години за всяко преведено лице. Българският съд е поискал гаранция от Гърция, че сънародникът ни ще бъде върнат на наша територия за изтърпяването на наказанието си или наложената му мярка за неотклонение, след като приключи наказателното производство. 

Срещу мъжа е повдигнато и второ обвинение,  за което се предвижда затвор от 6 месеца. То е за неподчинение на полицейски орган. Магистратите преценили, че следва да допуснат изпълнение на заповедта и за него, тъй като то е извършено във връзка с първото престъпление.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.