Пловдивският Административен съд потвърди обжалвано решение на Районния съд срещу председател на комисия за периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства. Председателят е с наложена глоба от 1500 лева, издадена от Директора на РД „Автомобилна администрация“ – Пловдив.

Той е санкциониран затова, че е допуснал автобус да премине технически преглед, без да бъдат проверени спирачките му. В следствие на неизправността на спирачките на рейса, шофьорът блъска жена на пешеходна пътека.

По време на разследването е изяснено, че председателят на комисията за периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства на 21 януари миналата година в село Оризари в контролно-технически пункт „Перфект 2004“ е  участвал в периодичен преглед за проверка на техническата изправност на автобус „Сетра“, собственост на „Родопи Авто 07“ ООД. Когато дошъл редът за измерване на ефективността на спирачките на автобуса, той е допуснал техническия специалист  да не извърши измерването. Установено е също , че на по-късен етап автобусът е участвал в ПТП и е причинил средна телесна повреда на жена, пресичаща на пешеходна пътека в Пловдив на 12 февруари.

Съдът счита, че в конкретния случай степента на обществена опасност е много висока и се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Магистратите преценят също, че председателят на комисията умишлено е допуснал да не се извърши преглед на спирачната система на автобуса и същият рейс не е успял да спре на пешеходна пътека и е причинил средна телесна повреда на жена.

Решението на Административен съд и окончателно.