Окръжен съд Пловдив наложи постоянен арест спрямо Андон Огнянов, който преди дни отне живота на 4 души при тежка катастрофа до пловдивското село Скутаре. Магистратите изтъкнаха, че има реална опасност Огнянов да се укрие, вземайки в предвид дългото му пребиваване в чужбина (Кипър).

Съдия Минев изтъкна фактът, че тепърва предстои да бъде направена автотехническа експертиза, която да установи механизма на самото произшествие, но въпреки това от събраните по делото доказателства и разпити на свидетели може да се стигне до обуслованото предоложение, че именно Огнянов е автор на деянието.

"Имайки предвид високата обществена опасност на извършеното деяние, задържане под стража е едиствената адекватна мярка, която съдът може да наложи", каза Минев. Той допълни, че деянието е извършено по непредпазливост, но е налице фактът, че Огнянов е отнел живота на 4-ма души. 

Припомяме, че адвокатът на Огнянов представи документ, според който бащата на обвиняемия е с трайна инвалидност, тъй като двата му крака са ампутирани. Поради този факт, обвиняемият поиска домашен арест по-рано днес. 

Мъжът е с фрактури на левите крак и ръка, но вече е изписан от болницата, поради което магистратите прецениха, че здравословното му състояние не е пречка за оставането му в ареста.

Решението на магистратите подлежи на обжалване и протест като в случай, че някоя от страните се възползва от това право, мярката ще бъде разгледата от Апелативен съд Пловдив на 9 април.

"Още утре ще обжалваме", закани се адвокатът на подсъдимия. 

Грозят го от 3 до 15 години затвор. Според съда естеството на трудовата му дейност не предполага трайна ангажираност и не е солиден мотив за оставането му в България.

Съдията по делото Петко Минев заяви още: "Факт е че баща му е в тежко състояние, но грижите за него могат да се осъществят от други близки, които днес са в залата".

Освен това мъжът е системен нарушител на ЗДВП като 2 от нарушенията му са през последните месец и половина.

Преди решението на съда близките на обвиняемия се разплакаха също.

Мъжът убил 4-ма с БМВ-то си плаче пред съда, прокурорът иска постоянен арест"Много съжалявам за станалото", заяви Андон в своя защита и поиска мярка "домашен арест"