20-годишният Християн Кочев, наборът му Пламен Тингаров и Кристиан Панайотов, които отвлякоха и се гавреха с 16-годишно момче в Пловдив, застанаха пред съда. Тримата бяха докарани с белезници в залата.

Според обвинителния акт трите момчета са се гаврили жестоко с мишената си. Те снимали по-малкото момче с телефоните си, а клипчетата изпращали на приятели и познати. Накарали 16-годишния дори да пие вода от локва, както и други унизяващи действия. Кочев му казал, че от понеделник трябва да започне да му плаща исканата сума от 1 000 лева, за да не покаже снимките и да не ги качи в интернет. Допълнително го заплашил, че ако не му даде пари, ще го пребие отново.

Спортистите, гаврили се с 16-годишен на Гребната, се изправят пред съдаСпоред обвинителния акт трите момчета са се гаврили жестоко с мишената си

Близо два часа протече разпоредителното заседание. Защитата на трите момчета остро разкритикува обвинителния акт, като пред магистратите заяви, че са допуснати съществени нарушения, които са ограничили правото на защита на Кочев,Тингаров и Панайотов.

„Клиентът ми е лишен от правото да научи в какво е обвинен и защо е даден на съд. И при двете повдигнати обвинения се споменава, че Кочев е бил въоръжен. Не се споменава обаче с какво оръжие, не се конкретизира. Става дума за нож и за пистолет. Не са описани обаче подробно. При претърсване и изземване от къщата в Костиево, където живее Християн са намерени три пистолета, два ножа със сгъваема дръжка, нож тип мачете. Как да се защитим, като не е конкретизирано въоръжението. Кой от пистолетите е носел, кой нож е насочил срещу Стоил. По данни на МВР пистолетите са негодни. Те могат да се използват заради дефекти. Намерено е още едно оръжие, което е имало формата и вид на автомат. То обаче не е пригодено за стрелба с бойни партони, а със сачми”, каза в съдебна зала адвокат Красимир Елдъров, който е защитник на Християн Кочев. Адвокатът добави, че са клиентът му пръв е станал жертва на вулгарни действия спрямо него.

„Приложили сме обяснения, от които става ясно, че Християн тайно е бил сниман в съблекалните на Спортното училище и кадрите са били публикувани в мрежите. Знаем кой е автор на видеото. Клиентът ми е сатанизиран до максимум, въпреки, че е неосъждан”, допълни Елдъров. Той помоли за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в „домашен арест” или „парична гаранция”.

За нарушения в обвинителния акт пледираха и защитниците на Панайотов и Тингаров.

„В диспозитива е посочена датата, но не е посочено точно време и точен час на престъплението. Посочено е, че клиентът ми е осъждан, но се касае за друг закон, а именно ЗДвП. Панайотов изтърпява фиктивно наказание за шофиране под влияние на упойващи вещества. Ние също ще настояваме за изменение на мярката от арест в по-лека”, заяви адвокат Чавдар Петров, представляващ Кристиан Панайотов.

В крайна сметка съда не уважи исканията на защитата за връщане на делото на прокуратурата. Според председателя на състава не са допуснати нарушения. След определението на магистратите обаче, защитата настоя отлагане на разпоредителното заседание, тъй като ще обжалват съдебния акт.

Адвокатите отказаха да коментират по кой ред ще настояват да се гледа делото – с признаване на вина или с разпит на всички свидетели и вещи лица. Защитата ще заяви исканията си след заседание на Апелативен съд по исканията им за връщане на делото на държавното обвинение.

Магистратите порязаха желанията на Християн Кочев, Пламен Тингаров и Кристиан Панайотов за освобождаване от ареста. Председателят на състава потвърди взетите им мерки, като в залата защитата заяви, че и това определение на Окръжен съд ще бъде обжалвано пред по-висшата инстанция.

Така магистратите отложиха разпоредителното заседание за средата на март. Тогава обаче достъпът до залата ще бъде ограничена, тъй като процесът ще се проведе при закрити врата.

Припомняме, че Кочев е предаден на съд и за това, че е изнудвал жертвата, пискал му е 1000 лева, за да не разгласява позорящи обстоятелства, както и че е заплашил със смърт 16-годишния. 

Спортистите, гаврили се с 16-годишен на Гребната, ще отговарят пред Темида

Припомняме, че те го качили насила в автомобила на Пламен Тингаров и го отвели в района на Гребната база. Там единият го заплашил с нож и го принудил да се съблече гол. След това му нарязали дрехите на парчета и ги хвърлили. 

Следващата серия от гаврата била да направят фотосесия  на голото момче. Заплашили го, че ако не им плаща по 1000 лева всеки месец, ще пуснат снимките му във фейсбук и инстаграм. Освен това похитителите го ритали в слабините, а след това го накарали да пълзи в краката им и да чисти обувките им.

Момчетата са бивши възпитаници на спортното училище „Васил Левски” в Пловдив. Тренирали борба. Кочев  е с криминална проява за шофиране след употреба на наркотици през пролетта на миналата година. Останалите момчета за пръв път се сблъскват с органите на реда.

Отвличането има и предистория. На 11 май 16-годишният и Кочев се срещнали случайно. Пострадалият бил с приятелката си. Християн се приближил към тях, като момичето било помолено да се отдалечи. След това Кочев започнал да нанася удари с отворени длани и юмруци по главата и тялото на пострадалия. Заплашил го с нож и пистолет и поискал мобилния му телефон. Пострадалият му го дал. Кочев проверил съдържанието и като забелязал наблизо преминаващи хора прекратил агресията си и се отдалечил.