Окръжният съд в Ямбол наложи 25 години лишаване от свобода на бившия легионер Иван Пачелиев, подсъдим за убийството на 72-годишния фелдшер Димитър Факиров в тополовградското село Орешник миналата година.

Пачелиев беше задържан, след като се барикадира в дома си и трябваше да бъдат изпратени барети.

Престъплението, извършено на 8 октомври 2019 г., е осъществено чрез нанасяне на 38 удара с нож в цялото тяло, довели до остра кръвозагуба, като смъртта е причинена по особено мъчителен начин за пострадалия. Убийството е извършено с особена жестокост, което се доказва от броя на множеството нанесени удари с оръжието, пише в обвинителния акт.

Не са ясни точните мотиви Пачелиев да убие фелдшера, но се знае, че същия ден отишъл при него, защото си наранил ръката. Избухнал скандал, а той бил известен с агресивния си нрав и страстта си към оръжия.

38-годишният мъж е признат за виновен и за това, че противозаконно е държал 111 патрона, представляващи годни боеприпаси за огнестрелни оръжия. Те са открити в дома му след убийството.

Наказанието, което е общо за двете престъпни деяния, трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвора, постанови още съдът. 

Присъдата обаче подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас.

Пачелиев е бил във Френския легион до 2012 г. След това бил безработен. През 2018 г. той вече веднъж се барикадира в дома си и стреля с пушка, защото униформени го търсели заради хулиганство в София. По-късно обаче беше освободен от ареста.

Легионерът от Орешник отрича да е убил фелдшера, тропическа болест го мъчи в килиятаПачелиев се заканвал да избие и ромите в селото

Обвиняват легионера Иван Пачелиев в убийство на фелдшера от ОрешникДимитър Факиров беше открит пребит до смърт