В България безпризорни хора буквално умират от студ по улиците, а в Турция масово прибират уличните кучета в хотели и магазини, за да не им е студено в ледените дни, когато температурите са минусови.

Десетки направиха сравнение в отношението на съседната държава с животните и това с бездомниците в България, след смъртта на колоритния интернет образ – Наско от Поморие. Той беше намерен премръзнал и загинал от студ край животновъдна ферма в близост до морския град.

Култовият Наско от Поморие е открит премръзнал и загинал от студТой бе известен с комедийния си образ

Наско е имал белодробен проблем, а минусовите температури са допринесли за влошаване на състоянието му, твърдят медици.

„Защо нито една институция не помогна на Наско, а го остави да умре от студ на улицата?”

„В Турция бездомните кучета се подслоняват в хотели в студените дни, за да не измръзнат, а в България хората умират по улиците от студ”, пишат разгневени потребители.

Не само в Турция толерантността към четириногите се изразява чрез подслоняване в хотели и магазини и осигуряване на храна и вода. Оказва се, че това често може да се види и в други държави. В България също може да се срещне подобна човечност, но за жалост в пъти по-рядко.

Наши читатели ни предоставиха и снимки, на които се вижда как пухкав приятел се е излегнал на входа на петзвезден хотел в Турция, а преминаващите са се радвали и са се снимали с него.

Поради минусовите температури се е увеличил броят на хората в Центъра за временно настаняване на бездомни в Бургас. Капацитетът на центъра е почти запълнен поради застудяването в последните дни, което е и една от причините хората да приживят на улицата.

Дали някога отношението ни към бездомните хора ще заприлича поне малко на това към животните в някои държави не е ясно, но надеждата за промяна остава.

Наско беше заобграден от хора, които извличаха слава, гледания и рейтинг от него. Тези, които печелеха на негов гръб, обаче не му подадоха ръка, когато той най-много имаше нужда. А сега вероятно търсят следващия Наско, който да им осигури по-висок рейтинг. Промяната няма да дойде, ако ние самите не се променим.