Националният локдаун се налага за 10 дни, защото това е минималният срок, в който могат да се очакват резултати от него. Когато изтече срокът, ще бъде взето решение дали мерките да бъдат удължени. В момента пациентите прекарват по-малко време в болниците, затова и натискът би могъл да бъде облекчен в следващите 10 дни. Това коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифига на НОЩ. 

"Решенията, които взимаме, са основани на медицината. Напоследък се сравняваме с много водещи държави по света. Ние правим същото, което се случва навсякъде. Всички правим едни и същи неща, надяваме се на едни и същи резултати и все още никой не ги е постигнал", коментира той. И допълни, че зад налагането на мерките стоят решения на редица специалисти. 

"Сега е времето да наложим мерките и ги въвеждаме. Казвал съм и преди, че не ме е страх да издам заповед", сподели Ангелов. Той бе категоричен, че недостиг на легла за пациенти с коронавирус в момента няма. Налични са 46 000 легла, от които към момента са заети 7 800. 

"Няма недостиг, но има усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения, който към настоящия момент преодоляваме", категоричен бе той.

Предстои новите мерки да бъдат обсъдени с всички министри в кабинета, за да се вземе решение за всяка една сфера. 

"Ще чуем всеки един бранш. Направили сме среща с всички, които до момента са имали отношение към въвеждането на мерките", заяви той.

Въвеждат 10-дневен локдаун в цялата страна от понеделникВижте какви са новите мерки, които обяви здравният министър