10-дневен локдаун ще бъде въведен в цялата страната от понеделник. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ.

„През последните три седмици в страната се увеличава както броя на заразените, така и броят на хоспитализираните пациенти.  Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник за 10 дни“, заяви здравният министър.

От понеделник ще бъдат затворени всички заведения, казина, търговски центрове над 300 квадрата, фитнеси и плувни басейни.

Ресторантите могат да продължат да работят единствено с доставки по домовете.

Затварят се и ресторантите в хотелите, като собствениците ще трябва да направят организация за изхранването по стаите.

Забранява се провеждането и на всички конгреси, семинари и обучения, както и провеждането на частни партита, като сватби и кръщенета.

Забраняват се и организацията на всички културни мероприятия, както и посещението на галерии.

Забраняват се още:

- Спортни мероприятия със състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика - Преустановяват се групови екскурзии, пътувания с организиран транспорт и посещения на туристически обекти

- Преустановяват се масови обществени мероприятия на открито, като фестивали и събори

- На пазарите се създава организация за еднопосочно движение, при спазване на метър дистанция. Посетителите и продавачите задължително носят маски, които да покриват носа и устата - Преустановяват се присъствени учебни занятия, в т.ч. стажове, практики, изпити, занятия в центровете за подкрепа на личностно развитие и др.

- Преустановява се провеждането на занимални и групови дейности

 - Преустановяват се занятията във ВУЗ-овете, с изключение за практически занятия, занятия за медицински специалности, задължителни практики и държавни изпити

- Затварят езикови центрове и образователни школи - Затварят детските градини и ясли

Здравният министър направи апел и към всички политически лидери.

„Намираме се в предизборна кампания, нека всички български политици, които твърдят, че се грижат за живота и здравето на българските граждани да ги докажат с делата си. Много моля, нека ситуацията с ковид, която е световна криза, да не се превръща в част от предизборната кампания.  Ако не може да бъдете част от решението на проблема, не ставайте част от проблема. Призовавам политическите лидери, да предприемат необходимите за тях действия, за да докажат грижата си за всеки отделен човек в страната“, каза още Ангелов.

По-късно днес се очаква здравният министър да издаде заповед, като всички мерки ще бъдат подробно описани.