Жестокост спрямо животни!

''Един мъж, който живее в квартала, съсече кучето ми с брадва. Гръбнакът му беше прекъснат и то умря в клиниката...''

Защитата на животните от различни прояви на нечовешко отношение към тях, опазването на техният живот и здраве са уредени в Закона за защита на животните от 2008 г. Според този закон жестокост към животно е всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или увреждане на здравето му, или стрес. В него за жестокост и нехуманно отношение спрямо тях се предвиждат различни адмнистративни наказания – глоби, ако случаят не представлява престъпление, или отнемане на животното в полза на държавата. Контролът по изпълнението на този закон се осъществява от Министъра на земеделието и храните. Общественият контрол е възложен на различни юридически организации с нестопанска цел – сдружения и фондации.

С ДВ бр. 33 от 2011 г. в сила от 27.07.2011 г. бе зъздаден нов член 325 ''б'' в Наказателния кодекс, който криминализира в състав на престъпление жестокостта спрямо гръбначни животни, причиняването на смърт, както и тежкото или трайното увреждане на такива.
С това законодателят синхронизира българския Наказателен закон с европейските, като предвидените наказания за такива деяния са съответни на тези, които се предвиждат в Европа и САЩ. В посочения чл. 325 ''б'' от НК се предвиждат две хипотези. Основен състав – по-леко наказуем и квалифициран, за който санкцията е по-тежка. В първия попадат случаите на ''обикновена'' жестокост спрямо животни, причиняването на смърт или телесни увреждания. За тях наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 5 000 лева. Във втория са случаи, в които описаните прояви – увреждания или смърт са причинени с особена жестокост, по особено мъчителен за животното начин-например: продължителни предсмъртни мъки, или по начин и средства опасни за мнозина-например: убийство с пушка. Тук наказанията са по-сериозни - лишаване от свобода от една до три години, т.е. има предвидена долна граница от минимум една година, а глобата е от 2 000 до 5 000 лева.

Съвсем скоро обществото беше шокирано със случай на брутално убийство на куче в Пловдив http://trafficnews.bg/news.php?id=11639) . Този случай попада във втората хипотеза – като умишлено убийство извършено с особена жестокост. Особена жестокост е налице, когато деянието се отличава с изключителна ярост, ожесточение, отмъстителност и садизъм.

Проявите на жестокост спрямо животни не са рядкост. Не са рядкост и осъдителните присъди за проявена жестокост. По нашумял преди няколко години случай за брутално отношение към куче – влачено с кола, за да се мъчи, в резултат на което същото е умряло ( деецът е осъден условно на лишаване от свобода за срок от 11 месеца и глоба от 1000 лева.
В практиката най-чето срещаните прояви на насилие са към кучета, но се срещат и такива за жестокост спрямо крави-причиняване на дълбоки прорезни рани по гърба, към котки – обесвания и др. За жестоко отношение стрямо животни би могъл да се квалифицира и обичаят ''тричане'' .

Според Законите за защита на животните в Калифорния (Animal protection laws of California) за жестокост, умишлено нараняване или убийство се предвижда затвор от три години и/или глоба от $ 20 000. За изоставяне, пренебрежение и занемаряване на животни в канадската провинция Квебек се предвиждат наказания в размер на $ 25 000 - при първо нарушение и $ 75 000 за последващи такива. В Англия се предвижда затвор и глоба до 20 000 GBP, Франция до 30 000 Евро, Русия до 8 000 рубли и поправителен труд, и т.н.