Резултатът от вота на недоверие бе логичен, защото няма смисъл и полза от предсрочни избори два месеца по-рано. Правителството има да свърши още неща преди следващите избори. Това заяви по време на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че приоритет №1 до края на мандата ще бъде справянето със здравните и икономически последствия от пандемията от Ковид-19. Предстои и подготовка на пакета от документи, които биха ни осигурили достъп до пакета финансиране, за който се споразумяха лидерите на държавите членки на ЕС. 

"Тази нощ сключихме сделка. Тя е добра, както за България, така и за Европейския съюз. Ние сме толкова свързани в икономиките си, че сепаративни мерки не биха свършили работа. Има промени спрямо първоначалния план, но те не са съществени. Имаше противоречия между донори и бенефициенти, между по-слабо и по-силно засегнатите държави от пандемията", коментира Дончев.

Очаква се размерът на финансовата рамка да достигне 1 740 000 000 евро. Сумата е намалена, като се има предвид факта, че Великобритания напуска ЕС. В пакета от 750 млрд. евро - размера на възстановителния пакет, ще има 390 млрд. евро във вид на безвъзмездна помощ, останалите ще са във вид на изгодни кредити. Увеличава се и доспъпът до заемите. 

Бойко Борисов: Споразумяхме се! България взима 29 млрд. евроЗа първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, обясни Борисов.

Дончев изтъкна и че предстоят важни решения и обществени дебати, свързани с формата на следващото гласуване. Ако то бъде изцяло машинно, следва да бъде създадена необходимата организация и да бъдат променени текстовете в Изборния кодекс. 

"Трябва да протече дебат в кратки срокове. Трябва да е ясно дали ще експериментираме и с други видове гласуване, например по пощата", заяви той. И допълни, че към момента не е създадена необходимата организация за изцяло машинно гласуване.