"Бюджетът за следващите години за България е близо 29 млрд. евро. Преборих се за 200 млн. евро допълнително", това каза премиерът Бойко Борисов, който съобщи, че късно снощи лидерите на Европейския съюз са постигнали историческо споразумение за бюджета на страните от блока до 2027 година. 

Според документ, цитиран от "Франс прес", лидерите са приели тази нощ предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел - в пакета от 750 млрд. евро, колкото ще е размерът на възстановителния пакет, ще има 390 млрд. евро във вид на безвъзмездна помощ, останалите ще са във вид на изгодни кредити. Това е значително под първоначално предлагания пакет от 500 млрд. евро, за който настояваше Съветът, но над 350 млрд., каквото предложение приеха няколко блокирали преговорите северноевропейски страни късно в неделя.

"Снощи в полунощ се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 360 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано", потвърди Борисов. 

Министър-председателят обясни, че България е взела над 1 млрд. повече от предвиденото. Освен това 200 милиона ще бъдат целево използвани за бедните райони на страната.

"Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден", разказа Борисов.

Той допълни, че сестра му е имала рожден ден в петък и я поздрави от Брюксел. 

За всичко това си заслужава да ми се иска оставката, иронично каза Борисов и завърши: България е в Банковия съюз, България е ERM II, България ще има достъп до над 1 млрд. евро повече от бюджета на ЕС. Благодаря.

А Европейският съюз ще разполага с 1,8 трилиона евро бюджет до 2027 година. Това споразумение беше постигнато на петия ден от преговорите в Брюксел.  "За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика", заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.