Когато намирисва на липса на управленска компетентност или защо трябва да зарежем някои номера в детската градина.

Преди седмица Румяна Самоковарева, заела кметското кресло в Крумово през 2011г., успя с едно свое на пръв поглед незначително разпореждане да предизвика редица питанки.

Причината за явната издънка на властимащата бе материал на TrafficNews, в който бе отразен наболелия проблем с управление на отпадъци в селото. След постъпили няколко различни сигнала от граждани, че незаконното сметище, което бе преборено именно през мандата на кметицата, отново се заражда и то заради служители на „Чистота“.

Жители на Крумово алармират за незаконно сметище, боклуците - хвърляни от "Чистота"Кметът на селото потвърди дейността на служителите си, но отрече да е нерегламентирана

След потърсено становище на Самоковарева, в интерес на критичността, останахме малко шокирани. Отговорите на кметицата имаха логическа връзка, но не и логика. Подборът на думи си противоречеше - понеже хем служителите чистят, но докато го правят - цапат природата. А проблемът бил, че там и други „недоброжелатели“ хвърлят отпадъци, не само хората от „Чистота“.

Най-скандалното дойде с това, когато Самоковарева реши да уведоми крумовци за новота кметска разпоредба, подписана часове след публикуването на материала. С пост във Фейсбук тя заяви, че спира уборките на отпадъци извън контейнерите, които иначе караше на „временното депо“ до жп линиите. Информацията бе подплатена с дървено философски цитат: „трудно е да оцениш нещо, което си приел за даденост“. С последното Самоковарева визира един вид нахалното отношение на гражданите, подали сигнал, че от „Чистота“ нарушават екологичните норми.

РИОСВ нареди на Крумово незабавно да разчистят "временното депо" за отпадъци в селищетоЕкоинспетори направиха извънредна проверка на бившето незаконно сметище, която приключи с две връчени предписания

В действиетелност Самоковарева е силен обект на гражданска критика през настоящия си мандат. Вероятно това е довело до изчерпване на търпението ѝ. Разбираме го от заявката, направена в същата публикация - това ще бъде последното ѝ заемане на  кметския пост. 

Макар да няма повече интерес към властта, Самоковарева трябваше да се съобрази, че е редно да взима правилни решения до последния работен ден като кмет. Сиреч - скандално, че вместо да се огледа в чуждата критика, кметицата с повече от 10 години стаж реагира по-скоро като сърдито хлапе. Вместо да намери решение на проблема с препълнените отпадъци като зачести графика на сметоизвозване – тя спира чистенето!

Тук всички принципи, описващи разумното и дори дипломатично политическо поведение, се сриват. Следват въпросите:

Най-първо - възможно ли е човек, който изпълнява третия си мандат като кмет на населено място, да прояви такава липса на вещина? Второ – за малко повече от 10 години управленски опит – политическата реторика не е ли усвоена? Трето – най-правилният начин за комуникация със съгражданите си, при все че живее в значително малко по численост населено място – Фейсбук ли е?

И последно – граждани, които подават сигнал срещу порочните практики на управляващите – „безделници“, които непременно имат апетит към властта ли са?

На тези въпроси ние няма да отговаряме. Това може да го направи само Румяна Самоковарева. Ние обаче можем определено да заявим, че не сигнализирането на нередности, а афиширането на политическа некомпетентност е една „непечеливша тактика“.