"Наистина ли мислите, че така ще ни спрете? Не са важни цветовете и имената, а съдържанието". Така Слави Трифонов коментира отказа на Софийски градски съд да регистрира партията му. Както вече стана ясно, магистратите са отхвърлили молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, като причината е, че в логото е използвано българското знаме. 

„Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката", гласят мотивите на съдебния състав, начело с председател Татяна Костадинова.

Според съда представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че цветовете на трикольора биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Реакцията на шоумена не закъсня. В обръщението си в социалните мрежи той се зарече, че няма да се спре пред цветове и имена.

Ето и пълния текст, без редакторска намеса:

Току-що Софийски градски съд отхвърли регистрацията на партия „Няма такава държава“ с довода, че цветовете бяло, зелено, червено, присъстващи в символа на партията, създават впечатлението, че присъства националното знаме. А това е забранено в Закона за политическите партии, член 5-и.
Да оставим настрани факта, че цветовете бяло, зелено, червено присъстват в символите на три парламентарно представени партии – БСП, НФСБ и АТАКА.
Да оставим настрани факта, че за БСП, НФСБ и АТАКА – може, а за „Няма такава държава“ - не може.
И да погледнем обективно – това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията.
Нека бъдем наясно – Те не щат да има референдум, Те не щат да има пряка демокрация, Те не щат да има партия, която защитава гласа на хората, референдумите, пряката демокрация.
Скъпи Те, наистина ли мислите, че така ще ни спрете? С цветове и с имена? Не може да ни спрете, защото не са важни цветовете и имената, а е важно съдържанието.
Ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани.

Да живее демокрацията и свободата на словото!

Съдът поряза Слави Трифонов, не регистрира партията муПричината обаче не е името на политическия проект