„Имаше колебания поначало, обсъждахме го през деня, консултирахме и с външни лица и преценихме, че е по-добре да бъде от 23 часа . Не е имало никакъв натиск, това не е съществено важно. Няма никакво значение дали заведенията ще работят до 22 или 23 часа“, заяви днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред БТВ.
Подобно изказване, и то от устата на министъра на здравеопазването е меко казано несериозно. А за хората, които работят в този бранш е обидно. Ако за чиновниците от администрацията работното време е от 8 до 17ч. със всичките му обедни и следобедни почивки, с уикендите колкото половин отпуска по време на празници, с дългият платен отпуск, то в частния сектор нещата не стоят така. Особено в ресторантьорския бранш. Там се работи без почивен ден, отпуските са символични, а активните часове са между 18 и 23 часа.
Така че, ако някой смята, че няма значение дали ресторантът работи до 22 или 23 ч., значи спокойно може да остави заведенията да работят до 24 часа, колкото всъщност е и стандартното работно време на повечето хора. Но може би в министерствата си тръгват по-рано от работа и за тях не е от жизнено значение какво е работното време на ресторантите. Очевидно имат нереална представа за живота навън и губят представа за детайлите.
Да не говорим, че затварянето на заведенията и при трите вълни на пандемията не е било аргументирано по никакъв начин. Никой не е забравил стълпотворенията в Джъмбо и големите вериги по Коледа, нито пуническите войни за салам на паркинга на Кауфланд в Перник. Въпреки това обаче рестрикциите по никакъв начин не засягат тези места. Ограничителните мерки бяха обявени и без съпътстващи икономически компенсации. Но ако следваме логиката на министъра, това "няма никакво значение". Интересно какво би станало ако хората, които плащат данъци също решат, че това няма значение.
Още от категорията
МВР масово губи дела срещу уволнени служители, но ще лъска имидж през Съюза на българските писатели